Fejér megyében

2017.12.29. 07:00

Az év végén költünk, januárban spórolunk

A karácsony, a szilveszter és a népes rokonság sem segít azon, hogy megfelelően takarékoskodjunk a decemberi fizetésünkkel, juttatásainkkal.

Szanyi-Nagy Judit

karácsonyi bevásárlás 1207

A tegnapi napon szinte egész nap, még az esti órákban is telített volt a pláza: az egyedül lézengőket felváltották a kisgyermekes családok, valamint a házastársak, akik sok esetben nemcsak nézelődtek, de újabb táskákat szorongatva tértek ki egy-egy üzletből. Ezen túl közös volt még bennük, hogy szinte mindegyikük sietősen járt-kelt az épületben.

– Szerencsés vagyok, mert nem kell a spórolásra gondolnom januárban – mondja F. Krisztina. Mindezt azzal indokolja, hogy sok esetben a családtól is pénzt kapnak, amit ilyenkor tudnak igazán elkölteni. – Ilyenkor az ember hajlamos arra is, hogy a decemberben megkapott januári juttatásait elköltse. Azt gondolom, azoknál a családoknál, akiknél több gyermek van és szegényebb körülmények között élnek, mérvadó ennek a pluszpénznek a megléte. Ha ezt elköltik, akkor a januári konyháról biztosan hiányozni fog az extra összeg – osztja meg velünk gondolatait Krisztina, hozzátéve: bár nagy családdal rendelkeznek, és ilyenkor a rokonlátogatás, sütés-főzés sem ritka, a nagy kiadás ellenére mégsem kell januárban nélkülözniük.

Még a karácsonyt követően is kígyózó sorok állnak a kasszáknál – és sok esetben nem a visszavitt termékek miatt Fotó: FMH-Illusztráció

A székesfehérvári Nagy Ferenc kapott juttatást, például családi pótlékot. Azt mondja, igyekszik spórolni már decemberben is, de a népes család miatt ezt igen nehéz véghez vinni karácsonykor.

– A gyermekeknek mindig a vágyott ajándékot szeretnénk megvenni. Ilyenkor főleg rájuk, nem pedig magunkra költünk. A meglepetések mellett a karácsonyi vacsora is viszi a pénzt, mivel sokan érkeznek hozzánk, és sokszor több napra is főzünk. Ezután januárban meg kell húzni a nadrágszíjat – mondja Ferenc.

A móri Kovács Éva is hasonlóról számol be: a karácsonyi ajándékvásárlás, az utazás és a főzés sok pénzt visz a kasszából.

– Szilveszterkor már csak kettesben ünneplünk a férjemmel, ilyenkor kevesebb ételt is főzünk. Egy kis virsli, egy kis alkoholmentes pezsgő még belefér, illetve lencsét készítünk. Aztán itt a január és kezdődik a spórolás – részletezi Éva. Mint mondja, ilyenkor rendszerint spórolós recepteket néz, illetve felhasználja a megmaradt alapanyagokat. Lencsefőzelék, brassói aprópecsenye és mákos guba – ezek mennek náluk. Így túl lehet élni a januárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!