Évösszegző

2017.12.30. 11:30

Ez történt a Fejér megye gazdasági életében 2017-ben

Az alábbiakban a lapunk gazdasági rovatában megjelent cikkek alapján foglaljuk össze a 2017-es év krónikáját.

FMH

A Denso fehérvári üzemében új, 4000 négyzetméter alapterületű szolgáltató épületet avattak

Fotó: FMH-archív

Január

Január 1.: Jelentősen emelkedett a minimálbér és a kötelező bérminimum, ami a Fejér megyei munkavállalókat és munkáltatókat is érintette.

Január 6.: Jogszabályban rögzített feltételek mellett lehetőséget kaptak a halrabló kormoránok gyérítésére, elejtésére, riasztására a haltermelők és a horgászok. Lapunk arról is beszámolt, hogy a védekezést az állam is támogatja.

Január 9.: A rendszerváltás óta még nem dolgoztak ennyien. Ami változatlan, hogy az álláskeresők aránya a sárbogárdi és az enyingi járásban a legmagasabb – adta hírül lapunk.

Január 17.: A zsarolóvírusok fenyegetésének minden operációs rendszer ki van téve – figyelmeztetett az egyik fehérvári informatikai cég két vezetője.

Január 30.: Harmincezer fölé emelkedett azoknak a száma, akiket eltiltottak a cégvezetéstől – adta hírül a Hírlap.

Február

Február 1.: A megvalósítási szakaszba lépett az a projekt, amely Fejér megye foglalkoztatási helyzetét hivatott javítani. A Fejér Megyei Önkormányzat két konzorciumi partnerével, a Fejér Megyei Kormányhivatallal és az Echo Innovációs Műhellyel együtt sikeresen pályázott a program finanszírozását szolgáló 1,3 milliárd forintra.

Február 2.: Összesen 54 milliárd forint támogatással segíti a kormány a hazai – köztük a Fejér megyei – vállalkozások digitalizációját.

Február 7.: Már több madárinfluenzával fertőzött vadmadár tetemét lelték meg Fejér megyében is. Magyarországon 2016 novemberében jelent meg a madárinfluenza, a járvány megjelenése óta több mint 3 millió baromfit kényszerültek elpusztítani. A kormány minden állattartót kártalanít a madárinfluenza miatt keletkezett veszteségekért – közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

Február 8.: Tizenegy tagintézménye van, és 115 szakmában ad képesítést a Székesfehérvári Szakképzési Centrum – hangzott el a szakképzés megújításáról tartott rendezvényen.

Február 14.: Fejérben is mindinkább erősödik a bérverseny – ez derült ki a lapunk által készített körképből.

Február 17.: Egyes területeken az extrém fagyok miatt akár 90 százalékos is lehet a terméskiesés. A móri borvidéket megkímélte a tél.

Február 27.: Székesfehérvár áll a Corvinus egyetem új kutatásának fókuszában. A kutatás segítségével szeretnék elérni, hogy a térség tudásalapú régióvá váljon.

Március

Március 1.: Nálunk a legnagyobb a méhsűrűség az egész Európai Unióban. És ez egyáltalán nem jó – számolt be lapunk annak kapcsán, hogy 29. alkalommal szerveztek Fehérváron országos méhésztalálkozót.

Március 2.: Csaknem négymillió állampolgárnak készíti el a bevallását az adóhivatal. A lehetőséggel Fejérből is sokan éltek.

Március 13.: Alulreprezentáltak a nők a hazai cégek első számú vezetői, illetve tulajdonosai körében is – adtuk hírül.

Március 16.: Információhiányban szenvednek a fiatalok, akik nehezen tudnak kérdezni – nyilatkozta az FMH-nak Grósz Ákos, a FIVOSZ megyei elnöke, akit annak kapcsán kérdeztünk, hogy kevés a fiatal a vállalkozók között.

Március 24.: Fejér megyei közúti fuvarozók számára is súlyos versenyhátrányt jelentenek azok az intézkedések, amelyeket több uniós tagállam is bevezetett.

Március 27.: A kiskereskedelmi forgalom növekedése 43 hónap óta töretlen – derül ki a KSH adataiból.

Március 28.: Letették a szabadegyházai Hungrana Kft. újabb biomassza-erőművének alapkövét, a cég gőz- és hőigényét ezáltal teljes egészében maga fedezi majd.

Április

Április 3.: A megyében a fogyasztás 3-4 százalékos bővülésével számolnak az idén – hangzott el a Vállalkozók Országos Szövetsége Fejér megyei szervezete fórumán.

Április 4.: Nagy érdeklődés övezte a Hírlap által – a hagyományteremtés szándékával – első ízben megrendezett Állásbörzét.

Nagy érdeklődés övezte lapunk első ízben megrendezett állásbörzéjét
Fotós: FMH-archív

Április 12.: Váratlanul érte a dolgozókat és a város vezetését is a hír, miszerint a Lear Corporation Hungary Kft. bezárja móri üzemét. Az üzemben, ahol prémiumautókhoz készítettek üléshuzatokat, több mint 800-an dolgoztak.

Váratlanul érte a dolgozókat, illetve a város vezetését is a hír áprilisban: bezárja móri gyárát a Lear
Fotós: FMH-archív

Április 25.: Óriási a kiskereskedelemben az árverseny, amit főként az online kereskedelem generál – adtuk hírül.

Április 28.: A hatékonyság növelésére nyújt jó lehetőséget az informatika a kkv-knál. Erről a témáról tartottak információs napot Székesfehérváron, a Gazdaság Házában, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

Május

Május 5.: A megnövekedett lakásépítési kedvnek korlátai vannak, így például a munkaerő hiánya, ami egyébként szinte minden ágazatban gondot jelent – derült ki cikkünkből.

Május 9.: A hideg tél utáni hosszú, száraz kora tavaszi időjárás nem túlságosan kedvezett az őszi vetésű kultúráknak.

Május 15.: Az itthon megtermelt hús több mint felét a baromfiágazat adja. Háziszárnyasból képesek vagyunk az önellátásra, és a cégek is magyar tulajdonban vannak.

Május 17.: Kevés a szakember a mezőgazdasági gépészet terén, a sütő-, valamint a tejiparban. Az állattartó szakmunkási képzést – érdeklődés hiányában – Fehérváron el sem indították.

Május 23.: Az import szamóca mellett megjelent a piacon a hazai, szabadföldön termesztett földieper is.

Május 29.: Hazai költségvetési forrásból részesült 100 millió forint támogatásban a fehérvári Karsai Alba Kft. A nagyvállalati beruházási támogatási program keretében eddig közel 1650 munkahely jött létre – nyilatkozta Varga Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium tárcavezetője lapunknak.

Százmillió forint támogatásban részesült a Karsai Alba Kft. Ez alkalomból a céget Varga Mihály miniszter is felkereste
Fotós: FMH-archív

Május 30.: Új elnöke van a Denso gyártó Magyarország Kft-nek: Yukihiro Kato vezeti a több mint 6000 főt foglalkoztató fehérvári céget.

Június

Június 1.: Nagyüzemek és családi gazdaságok egyaránt profitálhattak az ország legnagyobb agrárexpójából, amelyet Mezőfalván rendeztek meg.

Június 8.: Mintegy 10 milliárdos fejlesztést terveznek Martonvásáron, az akadémia mezőgazdasági kutatóintézetében.

Június 12.: Kötelező lesz az írásos szerződés a meggy hazai értékesítésénél is.

Június 13.: Kevés a diákmunkások száma, ezért diákok számára rendeztek munkabörzét Fehérváron.

Június 20.: Fogyasztóbarát lakáshitelekkel bővül a lakáskölcsönök palettája.

Június 21.: Beérett az őszi árpa: megkezdődött a legnagyobb nyári betakarítási munka, az őszi vetésű növények aratása.

Június 23.: Ezüstérmet nyert sajtjával Franciaországban egy magyaralmási agrárvállalkozás. A cég mindössze három éve építette tejüzemét.

Június 24.: Az üzleti környezetet vizsgálta három országban a Világbank. A magyar városok – köztük Fehérvár – több területen is jobbnak bizonyultak a külföldieknél.

 

Július

Július 3.: Az átlagnál magasabb jövedelmek miatt a megyeszékhely az egyik célpontja az országon belüli elvándorlásnak, migrációnak

- derült ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből.

Július 4.: Sajtótájékoztatót tartottak az agrártámogatásokról a kormányhivatalban. Míg előző évben 36, addig az idén 41 jogcímen lehetett egységes kérelmet benyújtani.

Július 5.: Elszomorító számok: legalább három halálos munkahelyi baleset történt 2017-ben a megyében.

Július 6.: Díjmentessé váltak a közműcsatlakozások a kkv-knak is.

Július 25.: Megyeszerte befejeződött a kenyérgabona aratása. A tavalyinál gyengébb lett a búzatermés, 5,3-5,4 tonna körüli a hektáronkénti átlagtermés Fejérben.

Július 27.: Napi 30 ezer liter tejet dolgoz majd föl a kincsesi üveghomokbánya által, Lajoskomáromban létesítendő tejüzem.

Július 31.: A móri borvidéken is felütötte fejét a szőlő aranyszínű sárgaság elnevezésű betegsége.

Augusztus

Augusztus 2.: Több üzletlánc is kilónként 100 forint alatti áron kínálja a görögdinnyét. Az alacsony ár jó a fogyasztónak, de nem jó

a termelőnek, aki önköltségi áron vagy még olcsóbban kénytelen adni termékét.

Augusztus 4.: Valóságos cégalapítási láz jellemzi az építőipart: Fejérben az ágazatban rövid egy negyedév alatt 37 céget gründoltak.

Augusztus 7.: Kevesebb barack terem az idén. A megyében az őszibarackot számottevő területen, 200 hektáron termesztik.

Augusztus 9.: Sokat drágult a vaj. Több okból is: kicsi a hazai tej zsírtartalma, ráadásul a vaj mind kedveltebb a gasztronómiában.

Augusztus 10.: A jövő gépkocsija nagyon egyszerű szerkezet lesz, ezért számos jelenlegi beszállító feleslegessé válik a hazai járműgyártásban – prognosztizálta lapunk hasábjain Svéhlik Csaba professzor.

Augusztus 15.: Rovarirtó szer került Hollandiában a tojásba. Magyar tojás nem érintett a botrányban – adtuk hírül.

Augusztus 16.: Május elsejére elkészül az országos jégkárenyhítő rendszer, amelynek működtetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz.

Augusztus 18.: Mind égetőbb a szükség mesterséges csapadékra. A gazdálkodók jövő augusztusig pályázhatnak öntözésfejlesztésre.

Augusztus 24.: Tíz százalékkal nőtt egy év alatt az átlagkereset. A fővárosban a bérek jóval magasabbak, mint akár nálunk, Fejérben.

Augusztus 28.: Hamarosan megnyílik a megyeszékhelyen és Dunaújvárosban is a Szomszédok közérdekű nyugdíjas szövetkezet irodája, ahol az ismételt munkába álláshoz kaphatnak segítséget a dolgozni akaró nyugdíjasok.

Augusztus 29.: Több mint húsz Fejérben a hiányszakmák száma. Kevés van például kőművesből, tapétázóból vagy autószerelőből is.

Augusztus 31.: Állami támogatás mellett vehet fel hitelt a hallgató. A szabad és a kötött felhasználású Diákhitel kamatát is csökkentették.

Szeptember

Szeptember 8.: A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál randevúztak a 67 országra kiterjedő, üzletfejlesztéssel foglalkozó hálózat hazai munkatársai.

Szeptember 18.: Egy most zajló kísérlet sikeres kimenetelének köszönhetően a tavak, vízfolyások medrének takarításánál ki lehetne váltani a gépi munkát, amelynek sokszor több a hátránya, mint a gyorsaságból eredő előnye.

Szeptember 26.: Nem örülnek a napokban lehullott 60-70 milliméter csapadéknak és az ismétlődő, szemerkélő esőnek a gazdák, akik száraz időre várnak, hogy folytatni tudják a kukorica és a napraforgó betakarítását.

Szeptember 27.: Vége a mindenáron való kétéves hűségidőknek: októberben lép érvénybe a hűségidő hosszát szabályozó törvénymódosítás.

Szeptember 29.: Új termék gyártását kezdi el Fehérváron a Grundfos. A multinacionális cég tíz éve van jelen a megyeszékhelyen, ahol közel 800 főt foglalkoztat.

Október

Október 2.: Az élelmiszer nemcsak stratégiai, hanem bizalmi termék is. Ezt hangsúlyozták Fehérváron, az agrárkamara megyei szervezete és a Jancsárkert Piac és Közösség által rendezett termelői mustra alkalmával rendezett konferencia résztvevői.

Október 3.: Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Hydro vállalatcsoport 100 százalékos tulajdonosa lett a Sapának. A Sapa újabb, 6,8 milliárd forint értékű beruházást hajt végre Fehérváron. A magas hozzáadott értékű, alumínium autóalkatrészek gyártásával foglalkozó új présüzem 120 új munkahelyet jelent a megyeszékhelyen. Ugyanekkor mutatta be a Vállalkozók Országos Szövetségének megyei szervezete a helyi Príma-díj jelöltjeit.

Frank Iepema, a Sapa fehérvári vezetője. A Hydro lett a tulajdonos
Fotós: FMH-archív

Október 12.: 770 millió beruházásával telepített új gyártósort a Garzon Bútor Zrt. fehérvári üzemébe. Ezáltal duplájára nő a termelékenység.

Október 13.: Az Arconic Alapítvány támogatásával hoztak létre ipari elektronikai labort Fehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán.

Október 17.: L. Simon László Fejér megyei országgyűlési képviselőt az Országgyűlés ülésén megválasztották a Mezőgazdasági Bizottság alelnökének.

Október 18.: Mintegy 1500 álláshelyet kínáltak a Fejér Megyei Hírlap és Fehérvár önkormányzata által megrendezett állásbörzén.

Október 20.: Kampány indult a hazai alma népszerűsítése érdekében. A magyar ültetvényeket megkímélte a kontinensszerte pusztító fagy.

Október 24.: Mobil takarékszövetkezeti fiókokat tesztelnek Hevesben és Nógrádban. Még nem tudni, lesz-e Fejérben mozgó bankfiók.

Október 26.: Két fehérvári fiatal, Liszi Roland és Stadler Bence kiválósági éremmel tért haza az Egyesült Arab Emirátusokból, ahol 56 ország fiataljaival mérték össze tudásukat az ifjú szakmunkások világversenyén.

Október 30.: Megszűnik a CD- és DVD-gyártás hazánkban. A Videoton másik munkahelyet biztosít a VTCD valamennyi dolgozójának.

Október 31.: Két szinten összesen 4000 négyzetméter alapterületű, új szolgáltató épületet avattak Fehérváron, a Densónál. A szolgáltató épületben kapott helyet a cég új oktatási központja is.

A Denso fehérvári üzemében új, 4000 négyzetméter alapterületű szolgáltató épületet avattak
Fotós: FMH-archív

November

November 6.: Nem lehet akárhol trágyázni. A nitrátérzékeny területeken – a felszín alatti vizek védelme érdekében – február 15-ig nem lehet trágyázni.

November 13.: A világ élvonalába sorolja egy friss amerikai kutatás a magyar gazdaságot. A mérés egy új fogalmat, mutatót vezet be:

a gazdasági komplexitásét.

November 16.: Mesteravatást tartottak a megyeháza dísztermében. A mesterlevél nemcsak rangot jelent, de feljogosít a szakoktatásban történő részvételre is.

November 20.: Három Fejér megyei mintagyár is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Modern Gyárak Éjszakáján.

November 27.: Tisztújítás a megyei agrárkamaránál. A küldöttgyűlés Varga Imre Istvánt választotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete elnökének.

November 28.: Megjelent a Fejér Megyei Hírlap TOP 100 – Fejér megye gazdasági értéktára című kiadványa.

December

December 5.: Gazdasági évzárót tartott az önkormányzat Fehérváron. A Székesfehérvár Gazdaságáért elismerést Egerszegi Zoltán, a HTM Szerszámgyártó Zrt. volt igazgatója, a Polgármesteri elismerő emlékérmet a Denso Gyártó Magyarország Kft. kapta.

Az év végén tették le a Videotonnál az új üzemcsarnok alapkövét
Fotós: FMH-archív

December 13.: Új üzemcsarnok épül a Videoton egyik cége, a VEAS Kft. részére. A többmilliárdos beruházás várhatóan több mint 200 új munkahelyet is teremt.

Szalagátvágás a móri Adientnél. Ha felfut a termelés az új csarnokban, akkor az további mintegy 200 munkahelyet jelent
Fotós: FMH-archív

December 16.: Kétszáz új munkahelyet jelent majd az ülésállító mechanizmusokat gyártó Adient újabb móri beruházása. A cég jelenleg 2000 főt foglalkoztat a kisvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!