Vetélkedő

2017.12.16. 11:30

Fejér megyei diákok versenyeznek a felelős szexuális magatartás témakörében

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által egészségértés témában „Nekem szól!” címmel kiírt pályázaton a Döntésünk a jövőnk elnevezésű megyei csapat a versenyen ötödik helyet ért el.

Borsányi Bea

é

Erre a hírre, amely keddi lapszámunkban is megjelent, valószínűleg nem sokan kapták fel a fejüket, hiszen az ötödik hely, mondhatnánk, nem nagy szenzáció. Másként értékeljük azonban, ha tudjuk, hogy a megmérettetésen olyan nagy szervezetek és intézmények indultak, mint a Bethesda Gyermekkórház, a Magyar Vöröskereszt vagy az Országos Gerincgyógyászati Központ.

Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tisztiorvosa méltán büszke a 2013-ban útjára indított versenysorozat elismerésére, az ötödik helyre. Nem mellesleg a Fejér megyei vetélkedő egyedülálló a maga nemében az országban.

A második fordulóban plakátot kellett készíteni, ami megmozgatja a kreatív fantáziát Fotó: Fehér G.

– Amikor az egészségfejlesztés 2011-ben újjáalakult Fehérváron, meghatároztuk a munkánk négy legfőbb területét: dohányzás, egészségügyi szűrések, energiaegyensúly – magyarán elhízás és a túlsúly okozta betegségek – és a felelős szexuális magatartásra nevelés. Az első három témában rengeteg program működik országosan, a szexuális nevelés azonban egy kicsit mostohagyerek. Ez volt a kiindulási pontunk a Döntésünk a jövőnk versenysorozat létrehozásában. A programot Fergencsné Farkas Beátával és Csóka Erikával szervezem – elevenítette fel a kezdeteket a szakember.

A verseny elődjének tekinthetők Sörös Erika AIDS világnapi városi vetélkedői, amelyek 15 évre nyúlnak vissza. Ezt bővítették ki mind témáját, mind pedig a résztvevők körét tekintve, és jött létre egy megyei középiskolásoknak kiírt verseny. A nevét Varkoly Eszter találta ki.

Pásztor László tisztiorvos, a verseny egyik megálmodója

– Célunk volt, hogy olyan vetélkedőt dolgozzunk ki, ami a felelős szexuális magatartás egészéről szól. Ide tartozik a nem kívánt terhesség elkerülése, a szexuális úton terjedő betegségek kivédése, de emellett olyan témák is, hogy mit jelent, ha egy lány nemet mond, mikortól vagyunk képesek, érdemesek a szexuális élet elkezdésére, mi számít egyáltalán szexnek.

A témakör rendkívül nagy, és szerettük volna, hogy a vetélkedő többfordulós legyen, mert ami sokáig tart, amivel sokat foglalkoznak, azt közben meg is tanulják. Fontos szempont volt, hogy legyen modern, kreatív energiákat megmozgató, és egyenlő eséllyel indulhasson rajta a szakmunkásképzős diák és az elit gimnazista egyaránt – magyarázta Pásztor László.

A verseny háromfordulós, és mára tulajdonképpen népszerűnek is nevezhető, hiszen éppen az idén olyan jelentkező csapat is akadt, aki nem az iskolában lévő felkészítő tanáron keresztül nevezett, hanem közvetlenül a szervezőkkel vette fel a kapcsolatot. A szeptembertől decemberig tartó vetélkedőre általában 35-40 csapat jelentkezik megyeszerte minden középiskolájából.

– Nagyon örülök annak, hogy a diákok komolyan veszik a versenyt, sokat és alaposan dolgoznak a siker érdekében, miközben egész osztályok szurkolnak nekik. Így sokkal többen bevonódnak, mint amennyien valójában versenyeznek. A cél pedig pontosan ez – mondta a tisztiorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!