Vértesalja

2009.03.26. 03:29

Falunapi programra kértek

Vértes - Tizenhárom település jelezte a Vértes- Gerecse Akciócsoportból, hogy szeretne támogatást nyerni különféle programjaikra. A legtöbben fesztiválra, falunapra pályáznak.

Fejér Megyei Hírlap

Lezárult az Új Magyarország vidékfejlesztési program 2009-es vidéki rendezvények és falunapok támogatásával kapcsolatos pályázata. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium idén is meghirdette a vidéki rendezvények, falunapok, fesztiválok szervezésére szóló támogatását.

A pályázati kiírás szerint technikai eszközökre, programelemekre, berendezésekre és kellékekre lehetett pályázni, melyen egyébként nemcsak önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok vehettek részt, hanem non-profit egyesületek vagy magánszemélyek is.

Közel 150 rendezvény támogatását tervezi a kiíró, amely ugyan megengedte, hogy egy településről több szervezet is pályázhasson, illetve több rendezvény támogatására nyújthattak be pályázatot, de a hatóság csak egy rendezvényt fog támogatni.

A Vértes-Gerecse Akciócsoport illetékességi területéről - mely 37 települést foglal magába - összesen 13 támogatási kérelem érkezett be, így például pályázott Bodmér, Csákvár, Gánt és Gyermely, valamint Héreg, Kömlőd, Pátka, Sárkeresztes, Szomor, Tardos és Vértesboglár is - mondta Richter Gábor, a tatai Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) munkatársa, s hozzátette: a beküldött anyagok között szerepelnek nagy hagyományokkal rendelkező rendezvények, de hagyományteremtő szándékú, új kez- deményezések is megtalálhatóak a pályázatok között.

Bodmér például a falunapra, Csákvár a Floriana juniálisra, valamint a pásztortalálkozóra és a lovastalálkozóra kért támogatást, Gánt a Passió megrendezésére, Pátka a rózsafesztiválra és a falunapra, Pusztavám, Sárkeresztes és Vértesboglár szintén falunapi programok megrendezésére szeretne nyerni a pályázaton.

A pályázatokat hamarosan, várhatóan március végéig, illetve április első felében elbírálják.

- Az idei évben változást jelentett, hogy a területileg illetékes helyi vidékfejlesztési iroda és a helyi akciócsoport vezetőjének támogató aláírása is szükséges a pályázati adatlapon. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy a kötelezően választott Új Magyarország vidékfejlesztési program sátort a HVI és a helyi akciócsoport munkatársai megtöltsék érdekes tartalmakkal. Ezek között szerepelnek tájékoztatók az aktuális vidékfejlesztési pályázatokról és lehetőségekről, filmvetítések a már megvalósult projektekről és korábbi AVOP-támogatásokról, fotókiállítás a településről és az akciócsoport településeiről, kvízjáték gyerekeknek és fiataloknak - tette hozzá Móricz Beáta, a Vértes-Gerecse Akciócsoport munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!