Vértesalja

2015.01.18. 11:50

Tisztújítás a Vértesaljai Református Egyházmegyében

Látványos és méltóságteljes ünnepi közgyűlés keretében iktatták be a református templomban a Vértesaljai Református Egyházmegye új vezetését és tisztségviselőit. Mivel az új esperes Szabó Ferenc, a mányi lelkész, így az egyházmegyei központ is Mányra került.

Zsohár Melinda

A hatalmas mányi református templom puritán falaival is méltóságot áraszt, nemrégiben újították fel. Szombaton délután megteltek a padsorok, csaknem negyven lelkész és lelkésznő vonult be fekete palástban az ünnepi közgyűlésre, amelyen az új esperest, s vezetőtársait, valamint az egyházmegyei tanácsnokokat iktatták be hivatalukba. Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke köszöntötte a jeles napon a szószékről atyafiait, s ő vette ki esküjét az új vezetőségnek. az egyházi eseményen megjelent Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlése elnöke.

Fotó: Tóth Rózsa

Széleskörű egyetemes tisztújítás volt, ami az egyházmegyei központ megváltozását is maga után vonta. Magyarországon a négy református egyházkerületben 27 egyházmegye működik, egy-egy püspök, főgondnok és a testületek irányításával. A Dunamelléki Református Egyházkerülethez tartozik a Vértesaljai Református Egyházmegye, nyolcadmagával – élükön az esperesükkel és az egyházmegyei főgondnokkal. Egy-egy vezetőség három cikluson át töltheti be vezető szerepét, utána kötelező a váltás. Az egyházmegye eddigi esperese, Agyagási István sárbogárdi lelkész nyugdíjba vonult, a közgyűlés és Szabó István püspök tiszteletbeli esperesi címmel köszönték meg eddigi munkáját. Távozott posztjáról Keresztes Sándor főgondnok, Kardos Ábel lelkészi főjegyző és Csörgei Csaba világi főjegyző. Nekik is tiszteletbeli címet szavazott meg a jelenlévő közösség.

Az új esperes Szabó Ferenc mányi lelkész lett, a főgondnok pedig a tabajdi születésű, alcsútdobozi illetőségű Gulyás László nyugalmazott egyetemi tanár. A lelkészi főjegyző tisztet Máté János Zoltán bicskei lelkész, a világi főjegyzői tisztet Apostagi Zoltán tölti be ezután. Megválasztották az új egyházmegyei tanácsot is a november 21-iki tisztújítás alkalmával, az ünnepélyes esküt ezen alkalommal tették le a lelkészek. Megható momentum volt, amikor a jelenlévő lelkészek egy-egy Igével bocsátották szakmai útjukra az Úrasztalánál álló vezető társaikat, s mondtak áldást rájuk és munkájukra. Köszöntötte az új tisztségviselőket az Erdélyből érkezett Maros-Mezőségi testvér egyházmegye esperese, s a mezőbándi lelkész.

Szabó István püspök ünnepi beszédében a csodás kenyérszaporítás példáját felidézve fogalmazta meg mondandóját, Jézus a kezébe adott kenyeret és halat osztotta szét a sokaságnak, amelyből minél többet adott, annál több lett, s nem fogyott el. A jelkép az odaadásról szól ma is, a hitről és a bizalomról, amely azokat vezérli, akik másokért tesznek, s képesek áldozatot és erőfeszítést tenni. Az új esperes erre a példázatra válaszolván zárta székfoglalóját: „Szabó Ferenc vagyok, öt kenyerem és két halam van, mindezt átadom az Úr Jézus Krisztus kezéhez. Gyertek velem!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!