Vértesalja

2009.08.13. 02:29

Jövőre is retye-rutya tábor

Csákberény - Izzó meleg és izzóan meleg, vidám hangulat jellemezte az augusztus első hetében megtartott csákberényi Retye-rutya tábort, melyet a helyi Nefelejcs Hagyományőrző Egyesület és a református egyház szervezett, s melyen félszáz fiatal vett részt.

Házi Péter

A tábor kitalálói az egyesület tagjai voltak, élükön ifj. Sáfrán Andrásnéval, Irén ovókával, a lebonyolításban sok lelkes egyesületi tag és szülő is vett részt, a helyet a református gyülekezet bocsátotta rendelkezésre.

A tábor programja egyaránt kínált szellemi, lelki és testi táplálékot a gyerekeknek. Hallhattak történeteket a Bibliából Brunnerné Nemes Gyöngyi előadásában, esténként Pánczél Józsefné Boris néni mesélt a gyerekkoráról.

És persze nem maradt el a mézeskalács sütés, korongozás sem, sőt azt is megtanulhatták a résztvevők, miként lehet barackmagból nyakláncot készíteni, nemezgolyót gyúrni, lovagi tornán küzdeni, zsugorkázni , bökölődni , vagyis tarisznyát hímezni. Az ifjú táncosok, Sáfrán Balázs és Nánási Kata még az amúgy szégyellősebbeket is bevonták a tánctanulásba a népi játékokon keresztül.

A tábor zárónapján a közös szalonnasütés közben elkészült az emlékkönyv, amelybe a kis résztvevők leírhatták élményeiket. Kinek a lovaglás és a pónik tetszettek a leginkább, kinek a falu(tor)túra, kinek a lovagi bemutató, kinek csak az együttlét, de egyvalamiben mindenki egyetértett: Legyen jövőre is együtt a Retye-rutya (tábor)!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!