Vértesalja

2009.07.23. 02:29

Csodálattal a Vértes szentélyébe

Vértes - Az 50-es évek óta működik szervezett természetjárás a megyében. Bár az egyesületi tagok szerint csökkent az ifjúság létszáma, a kirándulás iránti kedv töretlen.

Fejér Megyei Hírlap


A fiatal túrázók száma csökken, a cél e folyamat megállítása
Fotó: FMH

A természetbarátok egyik legkedveltebb utazási célpontja a Vértes. Az év során több teljesítménytúrát is szerveznek a hegységbe és a környező területekre. A Vértes vagy ritkábban Vértes-hegység a Dunántúli-középhegység 314 négyzetkilométer nagyságú része, a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. A síkság és a hegység találkozásánál rendkívül változatos domborzati viszonyok és klímahatások eredményeként ritka és gazdag élővilág figyelhető meg. Ősszel a déli Vértesben a kivillanó fehér sziklákat díszítő, túrázók állítása szerint, a kanadai indián nyarat idéző színpompában gyönyörködhet a látogató. A Vértes ragadozó- és vízimadár állománya híres szerte Európában. Nem véletlenül szerveznek évente hét-nyolc túrát az egyesületek e vidékre.

- Az igazi turista télen-nyáron kirándul - mesélte Südy Árpádné, a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület korábbi elnöke. - A legjobb ha kora tavasztól késő őszig szervezünk túrákat, mert akkor a legszebb a természet - tette hozzá. Az elkötelezett természetjárókat nem zavarja sem a hó, sem a sár vagy a zord időjárás. A nyár a szabadságolások időszaka, azonban a kirándulások szempontjából holtidény.

- Nyáron meleg van és inkább az emberek valamilyen vízparton szeretnék eltölteni a szabadidejüket - mondta Südyné. Ezzel szemben augusztusban szinte már hagyományosan megszervezik a Barangolások a Vértesben elnevezésű túrát. A Vértes legszebb tájain megy végig a szervezett út. Gántról indulnak, és három távot teljesíthet az érdeklődő természetjáró. A kezdők tíz, a haladók ötven, a középhaladók huszonöt kilométert tehetnek meg. A tavalyi túrán több százan vettek részt, és a szervezők idén is rengeteg emberre számítanak. A Vértest kettéosztó északkeleti, délnyugati irányú, árkos süllyedékben elhelyezkedő Gánt 1926-tól a magyarországi bauxitbányászat egyik központja volt. Az ásvány kiürülése miatt a bányászatot megszüntették. A térség egyik turisztikai központja, határában Bauxitbányászati Múzeumot és geológiai tanösvényt alakítottak ki. A térségben nyilvántartott hetvenkét barlang közül a legjelentősebb a gánti-barlang 106 méter összhosszúságú, inaktív forrásjárat rendszer, ami egyébként kedvelt kirándulóhely. A túrázóknak ajánlott a természeti viszonyoknak megfelelően öltözni, ezalatt azt értem, hogy kényelmes bakancsot, illetve réteges ruházatot kellene viselniük. Nagyon fontos, hogy aki a teljesítménytúrán a hosszabb távot választja, gondoskodjon megfelelő folyadék-utánpótlásról, mondják a túrázásban járatosak. A Fejér megyeiek mellett, Südyné elmondása szerint, külföldi természetjárók is csatlakoznak a túrákhoz. Elméletileg csak egyesületi tagok indulhatnak a szervezett túrákon, de bárki, akinek kedve van, részt vehet, csak előbb a természetbarát klubnál jelentkezzen. A szervezők szeretnék, ha a fiatalok visszatérnének a természetbe .

- Az ifjúsági túrázók létszáma évek óta folyamatosan csökken, ezt kellene megakadályozni - mondta végül Südy Árpádné. A szervezők célja, hogy ne csak az idősebb korosztály tapasztalja meg a természetjárás nyújtotta élményt, hanem a fiatalok és a családok is kimozduljanak a természetbe, hiszen bőven van látnivaló a megye határain belül és kívül is.Az ifjúság érdeklődését kellene felcsigázni, hogy kimozduljanak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!