Vértesalja

2009.06.11. 02:29

Zeneoktatás harminc éve, Etyeken

Etyek - Sok nehézség s a megpróbáltatások ellenére ma elmondható: harmincéves a zeneoktatás Etyeken. Számos örömteli emlék és eredmény is kapcsolódik a jubileumhoz.

S. Töttő Rita

Harminc évvel ezelőtt a település akkori vezetése megbízta Jávor Zoltánt, hogy indítsa be a zeneoktatást Etyeken - emlékezik vissza Spisák Mária, az Alte Edecker Musikanten tagja. Negyven diák részvételével kezdődött meg akkor a munka, ennyien kezdtek el éjjel-nappal gyakorolni, hogy 4-5 számmal részt tudjanak venni a tanévnyitó ünnepségen. Sikerült nekik.

És mi történt azóta? 1984-ben létrejött a Bicskei Zeneiskola kihelyezett tagozata, 1991-ben megalakult a Magyar-kút ÁMK Nemzetiségi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, ahol már nem csak zenét, de néptáncot és éneket is tanulhatnak a diákok igen jól képzett és kiváló pedagógusoktól.

Az elmúlt harminc év alatt közel háromszáz diák tanult Etyeken zenét. A kezdő csapatból Fülöp Lajos a Magyar Állami Operaházban dolgozik, Cserhalmi Tamás pedig a Grazi Operaház tagja. Persze sok diáknak maradt a kezében hangszer hobbiszinten is. Belőlük alakult újra 2007 tavaszán az Alte Edecker Musikanten, akik most május 31-én megszervezték a zenei oktatás 30. évfordulós ün- nepségét, melyen a zenekar örökös karmestere, Jávor Zoltán átvehette a település díszpolgárának járó oklevelet is.

A régi zenekari próbateremben folyamatosan vetítették a közel négyszáz képet, amelyeket a harminc év emlékeiből gyűjtöttek össze régi tagok segítségével. A másik két teremben pedig az öreg diákok találkozhattak egymással. Spisák Mária, a zenekar tagja szerint azonban a rendezvény nem csak a múltról szólt, hanem a jelenről is:

- Az évek hosszú sora alatt a 30 év diákjai és tanárai eltávolodtak egymástól. Sokszor veszélybe került a zeneoktatás és a zenekarok sorsa is. Mégis van zenekar Etyeken és együttműködik a művészeti iskolával. Ennek bizonyítékaként az iskola jelenlegi diákjai itt tartották meg éves zárórendezvényüket, a Fülemüle gálát - emlékeztet Spisák Mária, aki a május 31-ei rendezvény több elemét is örömmel emelte ki: meghívták ugyanis az Obsitos zenekart, amely nyugdíjba vonult egyenruhás zenészekből és a gondozásukba vett fiatalokból áll. Gyönyörködhetett a közönség Ravasz Jenő klarinét szólójában, Molnár Ágnes színész-énekes Evita előadásában. Őket követte a Südofen Blaskapelle, az ő nevük a hagyományos sváb zenét kedvelők számára biztosan nem cseng idegenül. De ezzel még korántsem volt vége az estének. A hangulat fokozásáról a biatorbágyi fúvós Kisparti gondoskodott. Játékukkal olyan hangulatot teremtettek - mesélte az ünnep folytatását Spisák -, hogy igen csak feladták a leckét az őket követő hazai csoportnak.

Persze az Alte Edecker Musikanten is szereti a kihívásokat, bátran vonultak a színpadra. Mögöttük volt már egy ekkora rendezvény megszervezése, koncertjükkel csak megkoronázták az estét. Bemutatták, nem fáradtak el este nyolcra sem, és szólót éneklő művészeik hibátlanul vették az akadályokat a közönség legnagyobb örömére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!