Vértesalja

2009.05.21. 02:29

Kerekezők helye

Mór - Hosszú idő után újra van KRESZ-park a városban, a téli átadás után megszaporodtak a lakossági panaszok is. Nagyobb lett a zaj a környéken, van, aki ebbe nem akar belenyugodni.

Tóth Péter

Felnőtt-e már az a generáció, amelyiknek nem az jelenti az esti szórakozást, hogy gyerekjátékokat tesznek tönkre? - épp egy évvel ezelőtt eresztette meg lapunk a kérdést, amikor a KRESZ-park jövőjéről írtunk. Nem volt ebben semmi látszatnaivitás, az viszont tény, hogy a téli átadás óta már rongálásról is érkeztek hírek. A régi KRESZ-parkban még elektromos jelzőlámpák is voltak, a mostaninál elhagyták ezeket, talán eszébe jutottak valakinek napjaink mániákus színesfémgyűjtői.Nem csak a rongálóktól tartanak a környéken, sőt, főleg nem is tőlük. Korábban is itt járatta be néhány fiatal a kismotorját vagy a robogóját, a lakók egy része a megnövekedett zajra panaszkodik. Már az építkezés idején is spontán lakossági gyűlések szerveződtek, direktben a motorosok ellen szólaltak fel akkor néhányan. Az átadás óta nem sokat változott a helyzet. A rendőrségre naponta érkeznek bejelentések, felmerült a téma a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is, a megoldást a hamarosan felhúzandó kerítés jelentheti. Elvben. Aki eddig oda akart menni, azt ezután sem fogja megakadályozni semmi, kevesen vannak, akik nem látják ezt be. Mint minden játszótér környékén, itt is hamar feltűntek a kutyatulajdonosok, az ebek rögvest el is végzik természetes szükségletüket. Ha készen lesz a kerítés, a gazdáik büntetésre számíthatnak, mindegy, milyen jó magasugró a blöki.Minden panaszt elnyom azonban a tény, hogy végre újból van hol megtanítani biciklizni a gyerekeket. A nyolcvanas években Móron épült meg az első megyei KRESZ-park, a fenntartásra jó egy évtized után viszont már nemigen ügyelt senki. Tavaly aztán felgyorsultak az események: áprilisban a Mór Város Jövőjéért Egyesület magára vállalta az előkészítő feladatok elvégzését, szeptemberben a képviselő-testület megszavazta a munkákhoz szükséges 6,7 millió forintot, idén februárban pedig a kivitelező át is adta az új pályát. Az aszfalt vastagságát előre nem lehetett biztosan kiszámítani, emiatt utómunkákra volt szükség, minősített többség híján azonban ennek költségeit a testület nem szavazta meg. Hátra van még a kerítés felhúzása, Nagy György városfejlesztési igazgató azt mondja, még várnak a kedvező árajánlatra. A bringásokat ezek a huzavonák aligha zavarják, a mostani gyerekek közül is egyre töb-ben fedezik fel a pályát. Sikerült valamit visszahozni a múltból - már csak a jövőnek kell megőrizni valahogy...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!