Vértesacsa

2016.10.11. 15:55

Ha felkavarodik a vas és a mangán, akkor a csapból is az folyik

Vértesacsa - A remények szerint már nem kell sokáig elviselni az időnként koszos, bűzös vizet a vértesacsaiaknak. Körvonalazódik a megoldás, végre bekerültek a kiemelt kormányprogramba.

S. Töttő Rita

Nagyon úgy tűnik, hogy látszik a fény az alagút végén - a vértesacsaiak remélhetőleg örökre elfelejthetik a koszos, bűzös vizet, amely időnként a csapokból folyik, s amelytől már régóta igyekeznek megszabadulni. Legutóbb egy szeptemberi tűzeset kapcsán merült fel ismét a kérdés, akkor ugyanis egy közeli külterületen égett a szalmabála, amely miatt a katasztrófavédőknek vizet kellett vételezniük Vértesacsáról. A nagy víznyomás miatt felkavarodott az évek alatt lerakódott vas és mangán a csövekben, a víz pedig vitte magával az otthonokba. Nem újdonság ez, s noha nincs szó káros vagy mérgező helyzetről, megszokni aligha lehet.


A jelenlegi rendszer nem alkalmas, hogy kiszűrje a „felkavaró” részecskéket, mondja Kovács Zoltán Fotó: Molnár Artúr

Saját vízbázisa van a településnek, amely tartalmazza a nem kívánatos színt és szagot eredményező vizet, ami a csapokból folyik. Éppen ezért fogadta örömmel a helyi önkormányzat azt a Magyar Közlönyben megjelent hirdetményt, mely szerint több más település víztisztító projektjével egyetemben a vértesacsait is beemelték a kiemelt kormányprogramba. Ehhez pedig 160 millió forintot rendeltek. Kovács Zoltán polgármester kérdésünkre elmondta: ezután konzorciumi megállapodást kötöttek a Nemzeti Fejlesztési Programirodával, amely a hasonló projektek megvalósításáért felel kormányzati szinten. Korábban a hasonló pályázatok kivitelezését maguk az önkormányzatok végezték, ám ez már nincs így: minden szennyvízelvezetés- és tisztítás, ivóvízminőség-javítás, valamint hulladékgazdálkodás tárgyú beruházás megvalósítása a programirodához került. A polgármester ezért sem tud részleteket, abban azonban reménykedik, hogy az új víztisztító, amely kiszűri a határérték közeli, illetve időnként azt meghaladó részecskéket, már akár jövőre megépülhet.

A jelenlegi vízműhálózatuk több mint 20 éves, s ha elérkezik a pillanat, amikor tiszta víz kerülhet a csőrendszerbe is, előtte végeznek egy alapos szivacsdugós tisztítást is, hogy a régi, lerakódott kosz ne keveredjen a tiszta vízzel.

A vértesacsai ivóvíz-minőségi gondok enyhítése, illetve lehetséges megoldási módok kapcsán megkerestük a Fejérvíz Zrt.-t is. Zsebők Lajos, a társaság munkatársa elmondta: háromféle módszer lehetséges:

- A vezeték öblítéséhez nem szükséges külön forrás, azt jelenleg is alkalmazzuk, de ez nem ad kielégítő megoldást. A szivacsos csőtisztítás már jobb, ezt elvégezve a belső csőfalról is eltávolítjuk a kiülepedett vasat és mangánt, így nem tud felkeveredni. Ehhez a rendszer több pontján olyan szerelvényeket kell beépíteni, melyek alkalmasak szivacsdugók behelyezésére. Ez eddig máshol része volt
a víztiszítós beruházásoknak, mivel a víztisztítók indításakor a vezetékrendszernek is tisztának kell lennie - magyarázta a Fejérvíz munkatársa, aki szerint az átalakítást el lehet végezni tisztítómű építése nélkül is, de erre nincs külön forrása az önkormányzatnak. És egyébként is kidobott pénz lenne, ha egyszer a beruházás részeként is meg tud valósulni...

A szakember szerint a harmadik a legjobb megoldás, a tisztítómű építése, amely megnyugtató és végleges megoldást ad. Ez van most készülőben Vértesacsán.

A részletekről, a munkálatok időpontjáról érdeklődtünk a Nemzeti Fejlesztési Programirodánál is, választ későbbre ígértek.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!