Velence

2015.11.04. 14:29

50 éves a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a modernkori magyar borászat tudományos hátterét megteremtő, Dr. Entz Ferenc orvosról, szőlészről és kertészről elnevezett iskola Velencén. Az évfordulót október 22-én ünnepelték, amikor a jubileumi emlékművet is leleplezték.

Végh Nóra

Az iskola dolgozóit és a meghívott vendégeket Turcsányi Sándorné igazgató köszöntötte, aki elmondta, hogy az intézmény működésének sikerességét a közös erőben, tudásban és élményekben, az egymásra figyelésben, valamint a „tenni akaró és jobbító szándékban” látja. Az igazgató célkitűzései szerint egy olyan iskolát kíván vezetni, ahova „tanár és diák is szívesen jár”. Jelenleg 14 nappali és 3 esti osztályt tartanak fenn, de a tanulók számának folyamatos növekedése miatt további tantermek kialakítása is szükségessé vált. Időközben a bővülő szakmai oktatással újabb területeket, épületeket és szakmai eszközöket vettek birtokba. – Az elmúlt évtizedek alatt bebizonyosodott, hogy a mi munkánk csapatmunka. Mindig fontosnak tartottam, hogy meglegyen az összhang az egyes területek között, hogy mindenki értse, mit kell tennie és meglegyen a közös cél – fogalmazott. Turcsányi Sándorné a tanintézet névadójáról is megemlékezett, aki orvosi karrierje mellett foglalkozott a kertészettel és megteremtette oktatásának alapjait.

Turcsányi Sándorné, L. Simon László és Román István (jobbra) a jubileumi oszlop mellett, amely az elmúlt fél évszázadra emlékeztet

– Nem is lehetett volna egy alapvetően kertészeti tevékenységet végző és oktató mezőgazdasági szakképző iskolának nemesebb névadót találni, mint a magyar agrártudomány e jeles személyét – méltatta az intézmény névadóját L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára. A politikus rámutatott, hogy az iskola olyan korszerű tudást nyújt növendékeinek, amelyre a mai világban különösen nagy szükség van. A középiskola értelmiségi pedagógusokat vonzott a környékre, és emelte annak szakmai, szellemi és kulturális színvonalát – tette hozzá. Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára is megerősítette a gondolatokat, amely szerint meg kell becsülni a jó szakembereket, hiszen a vidék fejlődése nagyban függ a mezőgazdasági kultúrától és a falusi turizmus fellendülésétől.

Az ünnepségen Entz Géza művészettörténész és Dr. Entz László professzor, az intézmény névadójának leszármazottai történeteket meséltek. Kiderült, hogy Dr. Entz Ferenc tudós alkat volt és komoly hazafias tudattal rendelkezett, a külföldi munka helyett a magyar betegek segítését választotta, emellett az ő nevéhez fűződik a modernkori magyar borászat tudományos hátterének megteremtése.

A rendezvény végén Cserny Vilmos címzetes igazgató is felszólalt, aki több mint három évtizedig vezette az intézményt. – Ebből az 50 évből nekem mindössze 37 jutott és ez gyorsan elröpült, mert az új diákoknak és új elvárásoknak való folyamatos megfelelés minden percet feladatokkal töltött ki – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!