Velence

2011.10.31. 10:22

A Katonai Emlékpark tovább gazdagodik

Pákozd - Az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében nyújtott, mintegy 8 millió forintos, részben uniós támogatás ígéretével újult meg a Don-kanyar kápolna.

Tihanyi Tamás

 A munkálatokat a Honvédség és Társadalom Baráti Kör (HTBK) fehérvári szervezete irányította, az előfinanszírozáshoz felhasznált támogatási összeg - amit Fehérvár városa biztosított  - várhatóan jövőre érkezik meg. A részletekről minap  tájékoztatták a sajtót.
 A kápolna díszkivilágítást kapott, rendezték környezetét, szükség volt a tetőszerkezet javítására, elkészült a vízelvezető-rendszer, a látogatók pihenését padok szolgálják. A felújítás a HTBK, Pákozd és Székesfehérvár önkormányzata, a Székesfehérvári  Egyházmegye, a honvédség és a Vadex Zrt. összefogásának  eredményeként valósulhatott meg, ennek érdekében még a nyár elején kötöttek együttműködési megállapodást.
  Rövidesen információs rendszer segítségével ismerhetik meg az érkezők több nyelven is a második világháborús doni katasztrófa részleteit, körülményeit, tájékozódhatnak történelmünk e szeletéről, a magyar honvédek hősies helytállásáról -  mondta a helyszínen  Görög István ezredes, a HTBK fehérvári szervezetének alelnöke. L. Simon László országgyűlési képviselő méltatta a kápolna felújításának jelentőségét, s hozzátette: az országgyűlés várhatóan jövőre törvényben emeli a nemzeti emlékhelyek rangjára a fehérvári romkert mellett a pákozdi Katonai Emlékparkot. Huszár János dandártábornok kijelentette: egy nemzet erkölcsi értékét az fejezi ki, hogy mennyire tud emlékezni a katonaelődökre.  - Mindig elmondjuk, hogy katonaváros vagyunk, s e rangnak tettekkel is meg kívánunk felelni. Ezért támogatjuk az emlékparkban folyó munkálatokat - jelentette ki a helyszínen  Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere.  
  A Don-kanyar Emlékkápolna felújításának alkalmából november 2-án, szerdán 17 óra 30-kor ünnepség lesz, a szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!