Velence

2010.11.10. 12:25

Megfenyegették Liber Pátert a rosz termésért

A hét végén, szombaton rendezte meg a Velencei Szent Benedictus Borlovagrend a Liberáliát, a római kori újborünnepet Velencén, az alsó pincesoron a Liber emlékmű előtt.

Kupi László

A nagymester köszöntötte a megjelent, vendégeket, a Borrendek Országos Szövetségének alelnökét, Velence város polgármesterét, a társ borrendeket Székesfehérvárról, Adonyból, Mórról, Esztergomból és a házigazda velencei borrendet. Az alkancellár rövid történeti ismertetést tartott a római kori borkultuszról, és annak napjainkba történő átültetéséről. Ezt követően került sor az ez évi termés értékelésére. Ebben az évben a jó termést nem biztosította Liber Páter, aki felmagasztalás helyett inkább dohogó-korholó ítéletet kapott. A szokásos megitatása is elmaradt és helyette kancsóból kellett innia. A vendégeket és nézelődőket új borokkal és libatepertővel, zsíros kenyérrel kínálták meg a boros gazdák a nyitott pincékben, de volt, aki finom ludaskásával is kedveskedett a vendégeinek. Estére a pincesor pincéiben so kan már azt állapították meg, hogy azért jók lettek az idei új borok, de sokkal savasabbak, mint a tavalyi évben. Talán Liber Pátert sem kellett volna annyira megdorgálni azért, mert a tavalyi termésnek csak a fele lett idén és nem olyan jó minőségű. Azért a MI borunktól is lehet jó kedvre derülni, s benne van az ének is, ami sokakból ki is kívánkozott az este folyamán, bízva a jövő évi jobb termésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!