Vad természet és sarki fény

2020.06.06. 09:00

Svédországot a jóléti társadalom egyik mintaállamaként emlegetik

Manapság leginkább azzal kerül be a hírekbe Svédország, hogy szigorú, hivatalos korlátozások nélkül igyekszik túlesni a koronavírus-járványon. Azonban az észak-európai országról nemcsak ezen hírek kapcsán érdemes eszmét futtatni, hiszen számos látnivalóvalóval büszkélkedhetnek a svédek.

Korondy Tamás

Fotó: Korosa Titanilla

Az északi vidékeket egykor a vikingek járták, ők Odinhoz imádkoztak és hosszú hajóikkal eljutottak a Baltitól a Fekete-tengerig, Bizáncba, az angolszász királyságokba és Amerikába is. Egyik utódnépük, a svéd a 16. század közepétől független, és miután sorra nyerte háborúit a dánokkal, az oroszokkal, a lengyelekkel szemben, megszerezve a Baltikumot regionális nagyhatalommá vált. A svéd hegemónia ellen aztán a környező országok összefogtak, ez vezetett az 1700-ban kitört nagy északi háborúhoz, és ahhoz, hogy a svédek 1721-re elveszítették baltikumi birtokaikat és a nagyhatalmi pozíciójukat.

Svédország a 20. század első felében emelkedett a világ gazdaságilag legfejlettebb államai közé a csúcstechnológiát képviselő iparágaknak, a kereskedelemnek és a szolgáltatásoknak köszönhetően. A tízmilliós országot a jóléti társadalom egyik mintaállamaként is emlegetik. Olyan ismert márkákat tudhatnak magukénak, mint a Saab és a Volvo autók valamint IKEA bútorok, de svéd az ABBA zenekar is. Ami pedig a turizmust illeti, számos szép helyre

ellátogathatunk. A Kosterhavet Nemzeti Park Norvégiával határos.

Fotó: Korosa Titanilla

Az ország első tengeri nemzeti parkjában mintegy hatezer tengeri faj található, valamint korallzátonyok, ami ezen az éghajlaton ritkaság. Svédország vallási központja Uppsala, ma Skandinávia legnagyobb katedrálisa áll itt, de már a pogány korban kultikus hely volt, a régi istenek tiszteletére. A fővárosban, Stockholmban számos múzeumban szívhatjuk magunkba a svéd hagyományokat és kultúrát, de a város arról is nevezetes, hogy itt adják át évente a Nobel-díjakat. Akik pedig az érintetlen természetet szeretnék felfedezni és kihívásra vágynak, vegyenek részt egy északi kiránduláson Lappföldön, ahol hangulatos turistaházakban foglalhatnak szállást, közben pedig a sarki fényt is megcsodálhatják.

Fotó: Korosa Titanilla

Az ország harmadik legnagyobb városa a 13. században alapított Malmö. A település egyik nevezetessége a Malmöhus erődítmény, mely ma múzeumként látogatható. Az erőd megépítését a 15. század közepén a város növekedése kényszerítette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!