A „dicsőséges éden”

2019.03.10. 15:15

Sintra, a 19. századi romantikus építészet legeredetibb európai színhelye

Ha kimozdulnánk a portugál fővárosból, ahol oly marasztalók a dombokra kapaszkodó retró villamosok, dilemma elé kerülünk. Mint arról korábban beszámoltunk, lehet Estoril az úti cél, már csak a magyar vonatkozások miatt is, és csábító a Cabo da Roca is, a kontinens legnyugatibb pontja. Ám ha olvastunk valaha is a „portugál Loire-völgy”-ről, akkor bevállaljuk Sintrát. A bevállalás jelentősége odaérve kap értelmet.

Arany Horváth Zsuzsa

A korszellem és a környezeti adottságok találkozása mesebeli palotákat, buja kerteket és titokzatos labirintusokat eredményezett. A Palace Pena.

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Érdemes vonattal menni, nemcsak azért, mert sofőrpróbáló hegyi utakon kellene autóznunk, hanem azért is, mert a varázslatos, pompás csempézetekkel díszített Rossio pályaudvarról indulhatunk, s éppolyan lenyűgözőre érkezhetünk.

A vasútállomás utcájában ott állnak az autóbuszok, amelyek körbevisznek Sintrán. A portugál királyok és főnemesek kastélyainak helyet adó óceán közeli város területe ugyanis hatalmas. Csalóka a kép, hiszen minden ormon váracskákat látunk, melyek légvonalban roppant közelinek látszanak, de számolnunk kell a patakok szabdalta völgyekkel, amelyek jókora kerülőkre kényszerítenek mindenkit, turistát és ott élőt egyaránt.

A korszellem és a környezeti adottságok találkozása mesebeli palotákat, buja kerteket és titokzatos labirintusokat eredményezett. A Palace Pena.
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Valójában ez az egyik eleme a semmihez sem hasonlítható romantikának. Alig kaptatunk fel az egyik kastélyhoz, a másik hegyormon ott csábít a másik, ahova természetesen feltétlenül át kell „szaladnunk”. Azért a ránk esteledéssel vigyázzunk, a vonat nem vár, és a legszebb nyári nap is szürkülettel érkezik, amikor hirtelen vonzerejét veszti a hely. Mivel hegyek közé ékelődött, különleges klímájú, de az alkonyatkor mindenképp feltámadó szél azért nem nagyon lesz a barátunk, főleg, ha lenge öltözetben indultunk reggel a meleg Lisszabonból. Ne nagyon próbálkozzunk hosszabb gyaloglással, főleg kisebb gyerekekkel, csípjük el inkább a zsúfolt buszokat, mert a taxik – épp a terepviszonyok miatt – borsos árakkal dolgoznak.

Sintra a 19. századi romantikus építészet legeredetibb európai helyszíne. A korszellem és a környezeti adottságok találkozása mesebeli palotákat, buja kerteket és titokzatos labirintusokat eredményezett.

A Nemzeti Palota, a Mór Vár és a Pena Palota meglátogatása még akkor sem hagyható ki, ha úton-útfélen kávézók szirénhangjainak kell ellenállnunk. (Helyi süteményt az 1756 óta működő cukrászdában együnk: a queijadát, a sintraiak híres sajttortáját válasszuk.) A II. Ferdinánd, II. Mária portugál királynő férje által építtetett Palace valóságos mesevilág, sokaknak talán a giccs Mekkája, de épp azért jelentenek élményt zegzugos udvarai, mert nem akarnak másnak látszani. Itt minden megvalósult, ami csak eszébe jutott a tulajdonosnak és a kőművesnek. A Nemzeti Palotát szinte minden szögből láthatjuk érdekes kéményeivel. A palota a 14. és a 20. század között végig nyári királyi rezidenciaként szolgált, így több építészeti stílus is felfedezhető rajta. Az útikönyvek jelzik, a Nemzeti Palota közelében van a Challet Biester, mely a város egyik leghíresebb villája, itt forgatták Roman Polanski Kilencedik kapu című filmjének egyes jeleneteit.

A Nemzeti Palota meglátogatása még akkor sem hagyható ki, ha úton-útfélen kávézók szirénhangjainak kell ellenállnunk
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

A világörökség részét képező Mór Várnak (Castelo dos Mouros) romantikusan szép a nemzeti parkot is magában foglaló környezete, s az onnan nyíló panoráma lenyűgöző. Sintra régi, elegáns villái főúri nyaralók voltak, amelyek a nyári lisszaboni hőség elől menekülőknek nyújtottak enyhet. Ma a villák egy része hotelként, panzióként funkcionál. A húszas években épült a kaszinó, mivel a lisszaboni polgárság már nem csupán a pihenést, hanem a szórakoztatást is elvárta Sintrától. A város ugyanakkor kedvenc nyaralóhelye volt sok-sok művésznek, írónak, költőnek. Lord Byron és a dán meseíró, Andersen is az itteni idilli és egyben varázslatos környezetben mélyült el gondolataiban, hagyta magát ösztönözni, ihletni az írásra. Az angol költő egyenesen „dicsőséges édennek” nevezte Sintrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!