Utazó

2018.04.22. 11:00

Különleges látvány az Aral-tónál

Az Ázsiába utazók közül egyre többen kíváncsiak az Aral-tó kiszáradt medrében veszteglő lepusztult hajókra, az ember okozta környezeti pusztítás mementóira.

Tóth Sándor

Az Aral-tó egykori medrében veszteglő hajóroncsok felett mintha megállt volna az idő

Fotó: wikimedia.com

A Kazahsztán és Üzbegisztán határán található Aral-tó néhány évtizede még a világ negyedik legnagyobb tavának számított. A mikroklimatikus változások, valamint a rizs- és gyapotföldek vízigénye miatt azonban olyan mértékben csökkent a tavat tápláló folyók, az Amu-darja és Szir-darja vízszintje, hogy az utánpótlást már egyáltalán nem tudták biztosítani, az Aral-tó három kisebb részre szakadt, és területének 75 százaléka kiszáradt.

Az Aral-tó egykori medrében veszteglő hajóroncsok felett mintha megállt volna az idő
Fotós: wikimedia.com

A ma egy sós sivataghoz hasonló terület egykori halászkikötőiből elvándorolt a megélhetés hiányában az ott lakók többsége. Erre a sorsra jutott Moynaq városa is. Sokakat vonz az a különös látvány, amelyet több tucat megfeneklett, a kiszáradt tómederben hátrahagyott utasszállító- és halászhajó nyújt. A rozsdamarta vízi alkalmatosságok jó fotótémát nyújtanak a turistáknak, a helyszínt legtöbbször úgy emlegetik mint hajótemető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!