Fénybe öltözik az egész város

2018.07.01. 13:00

Az ország egyik leglátványosabb bemutatójára készül Pécs a Zsolnay Fényfesztiválon

Több jelzővel felruházták már Pécset: mediterrán hangulatú, a kultúra városa; harmadik éve a fény elnevezéssel is illetik.

Müller Anikó Hanga

Színesben pompázik a Székesegyház

Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Magyarország egyik leglátványosabb bemutatójára készül újra a város, a Zsolnay Fényfesztivál június 28. és július 1. között közel száz programmal, világszínvonalú, háromdimenziós fényfestéssel és utcaművészeti kavalkáddal várja a látogatókat. Esténként szemet gyönyörködtető látványosságok változtatják át a belvárost, és fényszőnyegen is sétálhatnak a járókelők. A tavaly több mint hatvanezer látogatót vonzó rendezvény az idén időben és térben is bővül.

A Fény Útján – mely tizenkétezer négyzetméternyi vetített felületet kelt életre – négy estén át korzózhatnak az érdeklődők a belváros legismertebb épületeit útba ejtő, húsznál is több állomást érintő fénykörúton. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó program a Zsolnay Light Art fényfestő verseny. – Nagyot álmodtunk, egyedit akartunk alkotni, amihez hasonlót sehol az országban nem láthat a közönség. A nemzetközi verseny a fesztivál központi attrakciója lesz, mely során a székesegyház monumentális homlokzata elevenedik meg a háromdimenziós, mozgó fényalkotások révén. Az élmény fokozása érdekében idén tovább bővül a vetített felület, így nemcsak a bazilika oldalhajója, a tornyok és a tető, hanem már a hátsó tornyok is a látvány részét képezik. Az elő-válogatás befejeződött, huszonkilenc nevezés érkezett Chilétől Indonéziáig, a versenybe került tíz „festés” közül három magyar, de láthatunk mexikói, spanyol, francia és ukrán alkotásokat is. A zsűrizését egy öttagú nemzetközi bizottság végzi, és lesz közönségdíj is – adott tájékoztatást a versenyről Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Több mint 2,5 millió lumen fényerő lesz jelen a fesztiválon, ami megegyezik egy akkora világítótorony fényerejével, amely Franciaország partjairól képes átvilágítani Anglia kikötőibe. Bizonyára nagy feltűnést kelt a spanyol Rodafino „guruló színpada”, ami egy óriási muzsikáló kerék és „potrohában” öt kiváló művészt szállítva közlekedik az utcákon.

Színesben pompázik a Székesegyház
Fotó: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A Fény Útja Extra a belváros zárt tereibe kalauzolja a felfedezőket és kínálja leghihetetlenebb fényalkotásait. A magyar fényművészet egyik legkiemelkedőbb képviselőjének, a Munkácsy-díjas Mengyán Andrásnak a Pécsi Galériában nyílik kiállítása, Bordos László Zsolt ikonikus Spidron 3D mappingjének megtekintéséhez pedig a „föld alá kell szállniuk”, azaz lesétálni a Pezsgőház pincerendszerébe az érdeklődőknek. Ezekben a napokban két Hold ragyog a pécsi égbolton, az igazi mellett egy hét méter átmérőjű Hold-installáció fénye is világosabbá teszi az éjszakát. A Hold múzeuma című alkotás Luke Jerram műve. A belülről megvilágított, gömb formájú szobor minden centimétere öt kilométernek felel meg a csillagászati test tényleges felszínéből. Az alkotás különleges térhangzással válik teljessé, melyet Dan Jones komponált. A sok száz egyedi elemből felépülő négy mázsás világító pixelbogár, a fesztivál totemállata repülőről is jól látható lesz.

Újdonság lesz az „utcaművészet”, az utcaszínházi és cirkuszi előadások, az előválogatás után a versenyben maradt legjobb öt produkció – spanyol, francia, két argentin és egy magyar – fog versengeni a fődíjért. E verseny társszervezője a Magyar Zsonglőr Egyesület. Az idén is Pécs ad otthont a Magyar Zsonglőrtalálkozónak a fesztivál ideje alatt, ennek kiemelt eseménye lesz a gálaműsor, melyen Európa számos országából érkező artisták és zsonglőrök varázsolják el a nézőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!