Zászlósfarkú gereza

2021.05.16. 07:45

Gyarapodott a nyíregyházi állatpark

Zászlósfarkú gereza (Colobus guereza guereza) kölyök született a Nyíregyházi Állatparkban.

Veszprémi Napló

A kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleiétől eltérő szín

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A fél évig tartó vemhesség után világra jött kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleiétől eltérő szín, hiszen – míg az ivarérett egyedek sötét színűek – a kis újszülött hófehér bundájú. Az apróság szőrzete két-három hónap elteltével fokozatosan fog megváltozni, és félévesen már ugyan olyan szőrzettel büszkélkedhet, mint a felnőtt egyedek: fekete arcát fehér szakáll keretezi majd, valamint oldalán és farkán is megjelenik a névadó fehér szőrdísz – számolt be a Nyíregyházi Állatpark.

A kölyök legfeltűnőbb sajátossága a szüleiétől eltérő szín
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A főemlősök oldalán végighúzódó tetszetős fehér sörény nemcsak impozáns látványt nyújt, de a helyváltoztatásban is igen fontos szerepet játszik, hiszen a lombkorona szintjén mozgó állatok kitárt végtagokkal, vízszintes testtel ugranak le a magasból, az oldalukon lévő, zászlószerű szőrgallér pedig ejtőernyőként csökkenti az esés sebességét.

A Nyíregyházi Állatparkban az európai fajmegőrzési program segítségével cseperedik egy tenyészcsapat, amely a közelmúltban született aprósággal együtt immár öt tagot számlál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!