A nyugat „védőbástyája”

2019.05.19. 10:00

A fraknói vár szinte teljes berendezésével ellenállt az időnek

Az osztrák tartomány, Burgenland közös történelmi szálai miatt bőven tartogat magyar vonatkozású látnivalót. Közülük is kiemelkedik az évszázadok óta az Esterházy- család birtokában levő fraknói várpalota.

Tóth Sándor

Fotó: Tóth Sándor

Programokban gazdag hétvégi utazásra csábít a régi magyar főnemesi család legismertebb építészeti emlékeinek felkeresése. Utazásunk első állomásaként a magyar Versailles-t, a jelentős felújítással a régi pompáját visszanyerő fertődi kastélyt ajánlott felkeresni. Majd a határ túloldalán a kismartoni (eisenstadti) kastéllyal és fraknói várral Ausztriában folytatni az Esterházy-család birtokaihoz kötődő túránkat.

Egykor még Mátyás király is az erődítmény egyik jelentős tulajdonosa volt

Egészen unikális élményt kínál az Ausztriába „átrándulók” részére Fraknó vagy Fraknóváralja, osztrák közigazgatási nevén Forchtenstein. A közel 2800 lakosú, a Rozália-hegy lábánál és a Vulka folyó völgyében található település legfőbb látványossága az olaszbástyás védőfallal körülvett, a tájat uraló várpalota hatalmas épülettömbje. A fölé magasodó, már messziről látható Öregtoronnyal, mely az Esterházy Miklós által 1635 és 1660 között teljesen átépíttetett, 1317-től datált középkori vár egyetlen fennmaradt régi épületrésze. A bevehetetlen, a törökellenes háborúk során a nyugat védőbástyájaként is emlegetett erődítmény egykor legjelentősebb tulajdonosai közt Mátyás királyt is számon tartja a történelem. A fraknói vár – köszönhetően későbbi császárhű urainak – ellenállt az időnek, s azon ritka emlékeink közé tartozik, amely szinte teljes berendezésével együtt vészelte át az évszázadok múlását. Ugyanakkor betöltötte legjelentősebb funkcióját: az Esterházy- család értéktára, trezorja volt.

A bevehetetlen erődítményt a törökellenes háborúk során a nyugat védőbástyájaként is emlegették.
Fotó: Tóth Sándor

 

Kincseiken kívül itt őrizték a rangos közfunkciókat ellátó főnemesi dinasztia levélés fegyvertárát. A mai örökösök által létrehozott Esterházy Alapítvány tulajdonában levő vár napjainkban múzeumként működik, több kiállítás fogadja az ideérkezőket. Győztes csaták és koronázások címmel a XVII. század elejétől a XIX. század végéig terjedő időszak fegyverarzenálját, dísz- és vadászfegyvereit, koronázási zászlókat, rendjeleket és az Európában egyedülálló üveggránát- gyűjteményt ismerhetjük meg. Titkos csodavilágot és a legkülönfélébb ritkaságokat fedezhetünk fel az Esterházy- család kincstárában, a „művészeti és csodakamrában”– az elnevezés tulajdonképpen a mai múzeumi gyűjteményekre utal, s szintén ritkaságnak számít kontinensünkön.

Az Esterházy Alapítvány tulajdonában levő vár napjainkban múzeumként működik, több kiállítás fogadja az ideérkezőket Fotó: Tóth Sándor

Esterházy Pál herceg értékes órákat, automatákat, valamint egzotikus preparált állatokat, illetve ritkaságokat gyűjtött, s kincseit bonyolult zárszerkezetekkel védve őrizte a kincstárban. Közéjük tartoznak a XVII. században készült, értékes elefántcsontból és csontból készült tárgyak is a nürnbergi Zick család műhelyeiből és berchtesgadeni művészektől. A sok látnivalót megkoronázza az Esterházyősgaléria és ezüstszoba. Az életnagyságú festményeken díszes ruhákban megörökített elődök között feltűnik Vlad Tepes, azaz Drakula gróf egész alakos portréja, akit Attila hun királlyal együtt az Esterházy-család ősei közé soroltak. Lenyűgöző az ezüstszoba is: itt található Európa egyik legnagyobb és legrégebbi ezüstbútor-gyűjteménye, mely szerencsére nem jutott arra a sorsra, mint más hasonló főúri kollekciók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!