Veszprém megye legjobbjai

2018.03.22. 11:00

Kirándulni jó! – Felfedezésre váró itthoni úti célok

Bár egyelőre zord az idő, nemsokára nemcsak a nyári időszámítás kezdődik, de remélhetőleg megérkezik a tavasz is. Körbejártuk Veszprém megyét, hova érdemes kirándulni, ha kitisztul az idő.

Szauer Annamária

A naplemente felejthetetlen látványt nyújt a Tihany környéki dombokról

Fotó: Szauer Annamária

Tihannyal kapcsolatban sokaknak a balatoni panoráma jut azonnal eszükbe, pedig egy Belső-tóval is rendelkezik a település. Horgászoknak az egyik legjobb program. A tótól mintegy fél óra sétára van az Aranyház-gejzírkúp, melyhez turistaösvények vezetnek. A kilátásért érdemes megmászni a sziklákat.

A Balatonfürednél található Koloska-völgy magában foglalja az arácsi völgyet, a Koloska-forrást, a Koloska- völgyi kirándulóhelyet és a védett természetrajzi tanösvényt. A térség tüdejének is szokták nevezni, mert biztosítja a tiszta, friss levegőt a környék településeinek. Aki igazi erdei természeti élményt keres, ide látogasson el. Érdemes lehet felkészülni arra, hogy Füredhez képest itt mindig néhány fokkal hűvösebb van.

A naplemente felejthetetlen látványt nyújt a Tihany környéki dombokról
Fotós: Szauer Annamária

Régebben számos bánya működött az Ajka melletti völgyben, az 1960-as években ezért is hozták itt létre a bányászati múzeumot, ahol megismerhetjük az iparág magyarországi történelmét. A kíváncsibbak egy látogatásra kialakított tárnába is bemehetnek.

Ma már inkább a természet közelségére vágyó kirándulók, turisták látogatják a festői szépségű völgyet. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen forrásokra, barlangokra és erdei pihenőhelyekre bukkanhatunk itt.

Bakonynána és Jásd között találhatjuk meg egy igazán vadregényes részen a Római fürdőt. A területet sziklafalak és a róluk lezúduló vízesések alakították ki. Az országos Kéktúra nyomvonalát követve a Gaja-patak vízeséséhez is eljuthatunk. Régebbi időkben gyakran tanyáztak itt betyárok, a legendák szerint több rejtekhelyük is volt ezen a részen. A vízeséstől jobbra, a patak déli partján vezető meredek, csúszós ösvényen érhetjük el a Savanyó Jóska-barlang bejáratát.

A Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb hegye, ezért a már innen elénk táruló csodás balatoni panorámáért is érdemes meglátogatni. Akik kulturálódásra vágynak, azoknak érdemes felkeresni az itt található számos kápolna vagy templom egyikét. A romantikus lelkeket rendületlenül várja a Rózsakő, ahol egymásnak háttal ülve az eljegyzésünket is felsőbb erőkre bízhatjuk. Ha már itt járunk, ki ne hagyjuk a borospincéket, ahol a legjobb helyi borokat kóstolhatjuk meg.

Hegyestű hatalmas oszlopokká szilárdult bazaltkúpjai
Fotós: Pesthy Márton / Veszprémi Napló

Monoszló és Zánka között található Hegyestű, a Balaton-felvidék egyik legérdekesebb és egyben hazánkban egyedülálló természeti jelensége. Az elmúlt évtizedek bányászati tevékenysége nyomán feltárult a hegy belső szerkezete, ezzel láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, kihűlése során hatalmas oszlopokká szilárdult bazalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!