Utazó

2013.12.21. 12:12

Pompás, csillogó, nagyon díszes vásár hó nélkül is

Székesfehérvár - Advent időszakában a karácsonyi vásárok forgataga mindenkit magával ragad. Persze a karácsonyi vásár mindenütt más és más. Illatok, ízek, pompás fények, csillogás azonban szinte mindenütt van.

Miskei Anita

Karácsony közeledtével mind több csillogásra, pompás fényekre, színes díszekre vágyunk, melyek akkor is hangulatba hoznak bennünket, ha nem esik a hó, sőt, inkább késő őszi az időjárás, sem mint téli. A forró tea, a forralt bor, s más varázsitalok pedig mindig jól jönnek, ha sétára indulunk. Simon Zsolt és felesége, Nagy Andrea hosszú évek óta vásároznak már Advent időszakában. A székesfehérvári házaspár bár imádja a hazai ízeket, s az ünnepeket itthon töltik, régóta a frankfurti vásárokat erősítik magyaros finomságaikkal.

A frankfurti karácsonyi vásárban magyarokkal találkozhatunk a fehérvári Andrea és Zsolt személyében. Fotó: Miskei Anita

– Évekkel ezelőtt elhatároztuk, ellátogatunk decemberben Frankfurtba. Vonzott bennünket az európai pénzügyi világ egyik központja, ahol az üvegpaloták, felhőkarcolók és az 1400-as, 1500-as években épült épületek békésen megférnek egymás mellett, sőt... Egyszóval magával ragadott bennünket ez a különleges város. Aztán belekóstoltunk a frankfurti karácsonyi vásárba, s többé nem is akartunk másutt dolgozni – mesélte Nagy Andrea. Elárulta, itt igazi ünnepi hangulatot varázsolnak az árusok is, nem csak néhány led füzér és girland kerül a bódékra, hanem igazi díszbe öltöznek. Elragadó látni a kis faházak tetejére érkező Mikulást, a forró almabor receptjének titkát őrző nagyszakállút. – A vásár itt sem hosszabb, mint másutt, de egészen különleges. A barátok, szomszédok, házaspárok, családok találkozóhelye a Römerberg tér – tette hozzá Andrea. Megjegyezte, szeretnek itt dolgozni, s mindehhez hozzájárul az is, hogy sok a visszatérő vendégük. A kicsit savanykás, német forró almabor mellett ugyanis a magyar ízeket is belecsempészik az ételekbe és az italokba. Lángos kínálnak, puncsot adnak, s az almabor helyett magyar bort kóstoltatnak. De csak Advent időszakában, mert a karácsonyt itthon tölti Andrea és Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!