Tudomány

2017.03.22. 18:25

A Virgo is beszáll - Fekete lyukak gravitációs hullámait észlelték

Budapest - Befejeződött az európai gravitációshullám-detektor, a Virgo fejlesztése - jelentette be az Európai Gravitációs Obszervatórium.

FMH-információ

A Virgo készen áll, hogy csatlakozzon a LIGO két működő detektorához. Ezáltal lehetővé válik, hogy az égbolt egy nagyon szűk területére korlátozzák a gravitációs hullámokat keltő esemény helyét - számolt be a Magyar Tudományos Akadémia honlapja.

A több kilométer karhosszúságú lézer-interferometrikus gravitációshullám-detektorok, a két amerikai LIGO és az európai Virgo a 2000-es évek elején kezdték meg működésüket. A Virgo Olaszországban, Pisa mellett épült két egymásra merőleges, 3 kilométer hosszúságú vákuumkarral. Ezeknek az első generációs obszervatóriumoknak az érzékenysége nem volt elegendő a gravitációs hullámok közvetlen megfigyelésére.

Különféle technikákkal próbálnak a fekete lyukak nyomára jutni Illusztráció: shutterstock

2010 őszén az amerikai, majd 2011 tavaszán az európai detektorban is megkezdték az érzékenység növeléséhez szükséges technikai fejlesztéseket. A felfejlesztett LIGO detektorok 2015. őszi újraindulásuk után sikeresen észlelték két összeolvadó fekete lyuk gravitációs hullámait.

A több mint 1 milliárd fényév távolságból indult hullámjel a Földön az atommag átmérőjének ezredrészével azonos nagyságrendű távolságváltozásokat okozott, amit az érzékeny detektorok rögzítettek. Ezzel - 100 évvel Einstein eredeti jóslata után - közvetlen megfigyeléssel is sikerült igazolni a gravitációs hullámok létezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!