Tudomány

2014.11.02. 11:00

Messzelátó tudomány - tárt kapuk a kutatóhelyeken

Martonvásár - Az űrcsillagászat, a genetika, a vizuális informatika és az agykutatás is a témája a magyar tudomány ünnepe november 3-án kezdődő, négy hetes programsorozatának.

Dávid Erzsébet

- A Magyar Tudományos Akadémia által 11 éve elindított rendezvénysorozat az idén a Messzelátó tudomány alcímet kapta, s elsősorban a jövőnket alakító technológiák és tudományos kutatások számára kínál bemutatkozási lehetőséget - mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

A magyar tudomány ünnepét az akadémia székházában Lovász László, az MTA elnöke nyitja meg. A hangok hatalma - a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy című nyitóelőadásában - Csépe Valéria akadémikus arra ad választ, hogy miként válik érzékennyé a kisgyermek anyanyelvének hangjaira, miben más ás miben azonos a zenei kifejezőkészség és a beszéd fejlődése, hatnak-e egymásra, s ha igen, milyen módon, továbbá miként befolyásolja a megismerő folyamatok és az agy fejlődését a beszédet és a zenét közvetítő emberi környezet?

Barnabás Beáta: a jövőnket alakító technológiák mutatkoznak be

Az akadémia legifjabb tagja, Kiss L. László az űrcsillagászat kulisszatitkaiba avatja be az érdeklődőket. Falus András immunológus molekuláris biológus, az MTA rendes tagja és Palkovics László kertészmérnök, az MTA doktora nyilvános előadáson fejti ki, hogy lehetséges-e az egyén genetikai adataira támaszkodó, személyre szabott orvoslás, s képesek-e a kutatók vírusellenálló, rezisztens növények előállítására? A tudomány megrendelői címet viselő konferencián sikeres vállalatvezetők osztják meg gondolataikat az információtechnológia, az energiaipar, a járműgyártás, valamint a kutatásokban is alkalmazható csúcstechnológiai berendezések gyártásának jövőjéről.

Martonvásáron, az MTA Agrártudományi Kutatóközpontjában, november 13-án rendezik meg a III. ATK Tudományos Napot, ahol az intézményben futó, jövőt alakító európai uniós agrárkutatási programokról, s azok eredményeiről számolnak be az előadók.

Bedő Zoltán főigazgató a kutatóközpont európai megmérettetésével kapcsolatos gondolatait osztja meg az érdeklődőkkel, majd előadás hangzik el egyebek között az Európai Unió határain illegálisan beszivárgó zoonotikus kórokozókról, a rossz és a jó, a gyógyító vírusokról , s az akvakultúra infrastruktúrákkal kapcsolatos projektről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!