Tippek a jó ötlettől a sikeres vállalkozásig

Vállalkozni nem egyszerű, pláne manapság, ám ha valaki mégis a saját ura akar lenni, nagyon elszántnak kell lennie. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Kara nem véletlenül kutatta fel egykori hallgatóit, akik ma már jól menő vállalkozóként dolgoznak. És nem véletlenül szerveztek egy beszélgetést az egykori és a mai hallgatók között: a sikeres vállalkozók adhatnak igazi ösztönzést az egyetem padjaiból hamarosan kirepülő fiataloknak ahhoz, hogy merjenek nagyot álmodni.

Házi Péter

Mint Handa Lászlóné főiskolai docens a workshopon kiemelte, a teljes Óbudai Egyetem több mint tízezer hallgatóját érintően zajlik egy kérdőíves felmérés arról, hogy a megkérdezettek bele mernének-e vágni egy vállalkozásba. Ez a körkérdés még zajlik, ám a székesfehérvári karon tartott beszélgetésen igazán tanulságos vállalkozói történetek kerekedtek ki a hallgatók előtt.

Az egykor Kandó névre hallgató főiskola (ma egyetemi kar) volt diákja, Kreitl Péter nyolcadmagával hozta létre informatikai szolgáltatásokat kínáló cégét:  célterületük a középvállalati szektor, ahol több száz asztali számítógép üzemel, s nem akarnak szoftvergazdálkodással, frissítéssel bajlódni:  
- A vállalkozás megindítását követő egy-másfél évben mind a nyolcunkat gyakorlatilag a család tartotta el. Aki ma vállalkozni akar, annak nagy szüksége van saját tőkére, vagy - ahogy esetünkben  -  arra, hogy a családi erőforrások kibírják azt az időszakot, amíg a vállalkozás beindul - summázta tapasztalatait Kreitl Péter.

 - Ha valaki elvégez egy iskolát, legyen az szakmunkás vagy felsőfokú végzettségű,  ne higgye azt, hogy ezzel egy életre befejezte a tanulást. Ha ebben a hitben ringatja magát, szinte biztos, hogy befuccsol a vállalkozása  - ezt már László István, a Székesfehérváron jól ismert villanyszerelési cég tulajdonosa fogalmazta meg, aki szerint a cégalapításhoz a legfontosabb az, hogy az illetőnek legyenek jó kapcsolatai, legyen némi saját tőkéje és kellő agilitása ahhoz, hogy a nehézségeken túllépjen.

 - Nem szabad megrészegedni  az első, nagyobb beérkező bevételtől, arra kell gondolnunk, hogy ez nem a mi pénzünk, hanem a cégé, azt csak a cég fejlesztésére szabad fordítanunk  -tette hozzá László István.

Ugyancsak a Kandóban végzett 1974-ben Klein István, aki saját bevallása szerint nem gondolt arra, hogy vállalkozást alapít, ám amikor a Videoton a kilencvenes évek elején óriási elbocsátásokba kezdett, akkor szükség volt a váltásra: a lakosság ekkor kezdhette megengedni magának a személyi számítógépek vásárlását, így erre szakosodtak. A jelenlegi helyzet azonban az, hogy a válság miatt az emberek nem cserélik le régi gépeiket, így sajnos nagyon nehéz ezen a piacon megélni.

A találkozón részt vett Szekfü Tibor, a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója is, aki egy kezdő vállalkozások számára is elérhető hitelkonstrukcióról számolt be: úgy lehet maximum húszmillió forinthoz hozzájutni, hogy ennek fele vissza nem térítendő támogatás, másik felét pedig nagyon kedvező, egy százalékos kamattal kell visszafizetni. Ez a konstrukció segíthet abban, hogy a jó ötletekhez tőke is társuljon. És végül még egy segítsége a kezdőknek: Grósz Ákos, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) megyei alelnöke arra hívta fel a fiatalok figyelmét: ez a szervezet az, amely jogi kérdésektől a számvitelen át a marketingig mindenben segíteni próbál a fiatal vállalkozóknak.

Summa summárum: vállalkozni nehéz, de akiben kellő elszántság van jó ötletei megvalósításához,  és aki vállalja azt, hogy az első egy-másfél évben csak "kifelé megy a pénz", valamint sok emberrel van jó kapcsolatban, annak minden adottsága megvan a sikerhez. A többi pedig már nem rajta múlik!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!