Székesfehérvár

2016.09.19. 17:31

Rogán Antal: a népszavazás adhat hangsúlyt az európai vétóhoz

Székesfehérvár, Martonvásár, Gárdony - A megyeszékhelyen Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök, Martonvásáron Kovács Zoltán államtitkár, Gárdonyban Trócsányi László miniszter volt a vendége a népszavazásról szóló lakossági fórumoknak.

S. Töttő Rita

December 1-től indulhat a bevándorlók szétosztása Európában – hacsak a magyar népszavazás nem lesz olyan erőteljes, ami megállíthatja a folyamatot – hangsúlyozta Rogán Antal hétfőn Székesfehérváron.

Tipikus migránsválság van, s úgy tűnik, a brüsszeli bizottság azt gondolja, a helyzet kezelhető azzal, hogy egyre több bevándorlót fogadunk be – szögezte le Rogán Antal miniszter hétfőn Székesfehérváron, a Megyei Művelődési Központban tartott lakossági fóruma előtti sajtóbeszélgetésen. Az október 2-i népszavazás kapcsán a megyeszékhelyre érkező miniszter hangsúlyozta: tavaly másfél millió ember érkezett illegálisan.

Rogán Antal miniszter és Cser-Palkovics András polgármester a lakossági fórumon  (Fotó: Koppán Viktor)

- Az Amerikai Egyesült Államok éves kvótát tart fenn a bevándorlóknak, ami évi 85 ezer embert jelent. Ez áll szemben a másfél millióval. Az Európai Bizottság erre nem a határok megvédésével és a bevándorlás leállításával reagál. Inkább állandósítják a bevándorlási folyamatot, megkönnyítik a családegyesítést, és úgy gondolják, ahelyett, hogy a jogcím nélkülieket visszavinnék oda, ahonnan jöttek, beérkeztetik Európába s megpróbálják kötelező kvóta alapján szétosztani az európai nemzeteknek – szögezte le Rogán, aki szerint ez a veszély egyre közelebb kerül, hiszen egyre nagyobb a feszültség azokkal szemben, akik nem támogatják a brüsszeli bevándorlás politikát. - Mindeközben nem változás történik, hanem megpróbálják előrehozni a kvótarendszer bevezetését – mondta, ahogy azt is: a pozsonyi csúcson nem vonta vissza a brüsszeli bizottság a kvótát, ma pedig szóvivőjük nyilatkozott arról, hogy Brüsszel fenntartja a kvótajavaslatait. Az Európai Parlament pedig döntést hozott arról, hogy december 1-től indulhat a bevándorlók szétosztása Európában. S mivel egy felső határ nélküli kvótáról van szó, nehéz lenne megmondani, mekkora tömeget kell szétosztani a nemzetek között.

. Kovács Zoltán államtitkár Fotó: Molnár Artúr

- Az elmúlt egy év azt bizonyította be, ha nem állítjuk le a folyamatos beáramlást, akkor a kvóta csak újabb meghívót jelent. Jelenleg ugyan a tengeri útvonalon áramlik be a tömeg, de amint beáll a rossz idő, ez bezárul, s ugyanúgy, ahogy ez megtörtént tavaly, nagy eséllyel újra a balkáni útvonalra nehezedik nyomás, ami a magyar határokat fogja jelenteni, ki tudja, milyen irányból? – vetette fel a kérdést  a miniszter, vázolva: Szerbián vagy Horvátországon keresztül, ahol már elkészült a védvonal,  vagy Románián keresztül, ahol egyenlőre csak tervek vannak a védvonal megépítésére

Trócsányi László igazságügyi miniszter Fotó: Molnár Artúr

- Ezért most a legaktuálisabb a népszavazás, hiszen még mielőtt jogszabállyá válna, meg kell akadályozni. S úgy tűnik, ezt csak egy erős magyar vétó tudja megtenni, amihez pedig szükség van a népszavazásra – magyarázta a voksolás fontosságát a miniszter. Az európai kormányfők tanácsa ugyanis úgy működik, hogy „a vétó egy ember vétója is lehet”: - Az a vétó azonban csak akkor erős, ha nem tudnak cserébe minket zsarolni. A magyar kormányfő pedig akkor tud biztosan odaállni s azt mondani, hogy ez nem a kormány, nem a parlament vagy egyes politikusok, pártok véleménye, hanem az embereké. Azon ugyanis Brüsszel sem tud változtatni – mondta Rogán, aki szerint ugyan a visegrádi négyek kormányfői között is egyetértés van, sem a lengyel, cseh, szlovák vagy a magyar kormány nem támogatja a bevándorlást, viszont elismerte azt is: olyan határozott nemet, mint a magyar kormány, egyik tagállam sem mondott.

Rogán Antal a fehérvári sajtóbeszélgetésen (Fotó: Koppán Viktor)

- Egyetértés van, hogy a határok megvédésére szükség van – tette hozzá, ahogy azt is: - A népszavazás után, ha kellően erős lesz a felhatalmazás, akkor azt gondolom, Magyarországnak meglesz a jogalapja ahhoz, hogy az európai intézményrendszer minden szintjén vétót emeljen a kvóták alkalmazásával szemben. Ez megállíthatja az európai döntéshozatali folyamatot.

A magyar kormány álláspontja világos, a lakossági találkozókon a vitás kérdésekről esik szó ország- és megyeszerte, segítséget kívánnak adni a politikusok a döntésben. Nem titok, a kötelező betelepítés ellen kérik a legitimáló voksokat, hangsúlyozta Martonvásáron Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára.

Trócsányi László igazságügyi miniszter Gárdonyban elmondta, az Európai Bizottság kvótadöntései alkotmányossági szempontból rendkívül aggályosak, és hogy a nemzeti parlamentek bevonása rendkívül fontos.

- A bizottsági döntés lehetővé teszi a migránsok kötelező betelepítését, tehát nem Magyarország dönt a migránsok befogadásáról - mondta, majd hozzátette: - Az alapszerződés 4. cikkelye kimondja, hogy az unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!