Székesfehérvár

2012.08.24. 17:44

Jetski ''termelte'' a város tavain az oxigén-buborékokat

Székesfehérvár - Előbb a vidámparki-, majd a Bregyó-közi tónál szállt a vízre egy jetski, s szaporán "termelte" az oxigént.

Munkatársunktól

Nem csak az utcai járókelők, a horgászok is panaszkodnak az irdatlan hőségre. Ez utóbbiak azért, mert a "possadt" vízben a halak is csak szenvednek, rá sem néznek a horogra felakasztott csalira.

Így volt ez egészen péntek délelőttig, amikor is egy pecás a fehérvári vidámparki tónál boldogan kiáltott fel: "Kapásom van emberek, kapásom!"

Miután egy szép ponty akadt a horgára,  boldogan köszönt a Bregyó-közi tóhoz siető társaság tagjainak. Mint kiderült, a horgászegyesület - az önkormányzat engedélyével - arra kérte a fehérvári Tobak Team Hungary jetski-versenyzőit, hogy cikázzanak hosszasan a két tavon. Így is történt, s ennek köszönhetően oxigénbuborékok tízezrei dúsították fel, keltették ismét életre a vizet, s annak élővilágát, a horgászok legnagyobb örömére.

A megyei horgászszövetség főtitkára, Purgel István elmondta, itt-ott észleltek kisebb halpusztulást. Főleg a süllők viselik nehezen az oxigénhiányos vizet. A pátkai tározó állami kézben van, ott nehéz engedélyt szerezni a jetskizésre, viszont a városgondnokság engedélyezte, hogy a palotavárosi tavakon a jövő héten 10-17 óra között jetskivel frissítsék a vizet. A megyei szövetség a jetskisek jelentkezését várja.

- Hazánkban a halastavak számára augusztus második fele az egyik legkritikusabb időszak, a tavak élővilágát illetően. Ilyenkor a tavaknak  magas a szerves anyag terhelése, amely a nagy melegben könnyen oxigénhiányt idézhet elő. A fotoszintézis hatására a vízben található algák nappal ugyan oxigént termelnek, éjszaka viszont megfordul a folyamat és oxigénfogyasztóvá válnak. A hajnali oxigénhiány egyik megoldása a víz szellőztetése. A legegyszerűbb módszer a folyamatos vízcsere, erre azonban a mostani aszályos időben  ritkán van lehetőség. Kisebb méretű tavakra lapátkerekes levegőztetőket szoktak telepíteni, amelyek kisméretű villanymotoros vízibiciklikhez hasonlatosak. Nagyobb méretű tavakon motorcsónakkal, esetleg jetskivel kell az állóvizet felkavarni, jelen esetben a szó szoros értelmében. A motorcsónakkal vagy jetskivel történő vízmozgatás a tóiszapban lévő gázok felszabadításában is hatékony segítség lehet, ajánlott legalább hetente egyszer megismételni, ameddig az időjárás nem fordul ősziesre - tájékoztatta lapunkat ifj. Lévai Ferenc, a rétimajori Aranyponty Halászati Zrt.  vezérigazgató-helyettese, az Európai Haltermelők Szövetsége, Édesvízi Bizottság alelnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!