Székesfehérvár

2014.05.10. 20:02

Az idős bélyeggyűjtő még korántsem vén bélyeggyűjtő!

Székesfehérvár – Milliók gyűjtenek bélyeget a világon, a hobbi mégis elöregedni látszik, legalábbis Magyarországon.

Kocsis Noémi

A bélyegkörök tagjai nagyrészt hatvanas–hetvenes urak, akik attól tartanak, kollekcióikat nem lesz, aki megfelelően gondozza és bemutassa majd. Az utánpótlás pedig nem nagyon akar mutatkozni... A fehérvári Városi Bélyegkörnek nemrég volt kiállítása, annak apropóján vettünk górcső alá néhány elkötelezett bélyeggyűjtőt. Mindannyian gyermekkorukban kezdtek foglalkozni bélyegekkel, akkoriban még csak a nagypapától, szülőktől kapott borítékokról áztatták le a szebb darabokat, ám ma egyedülálló gyűjteményekkel büszkélkedhetnek. Megkérdeztük tőlük, miért is kezdtek bele.

Minden héten szerdán délután gyűlnek össze azok az urak és az egyszem hölgy, akik a Városi Bélyegkör tagságát alkotják. Találkozási pontjuk évek óta a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házának egy kisebb terme, ahol körbeülik a hosszú asztalt vagy a könyvtárszoba összetolt asztalait, és megkezdődik a heti bélyegköri foglalkozás. Hatalmas, vaskos katalógusok nyílnak ki, apró és nagyobb bélyegek fölé hajolnak a fejek, a csapat titkáraként működő egyetlen hölgy, Balogh Jánosné, Teca pedig segít megoldani az adminisztratív teendőket, beszerzi az újabb íveket, s minden más idevágó dolgot is elintéz.

Fejérvári József már 65 éve gyűjt bélyegeket, a sportos úrról a bélyegköri tárlat apropóján készült ez a népszerűsítő plakát (Fotó: Hírbelebumm)

A fehérvári bélyeggyűjtők évek óta elöregedéssel küzdenek. Már 7-8 évvel ezelőtti eseményeiken is arról beszéltek, kívánatos lenne, ha a fiatalok továbbvinnék az egyik legelterjedtebb hobbi alapvetéseit és megőriznék, továbbadnák a bélyeggyűjtés szellemiségét. Ám fiatalok csak nem akarnak jönni, bár a fehérvári kör még szerencsésnek mondhatja magát, hiszen tagjuk egy 28 éves fiatal mérnök, aki szintén gyerekkora óta gyűjt bélyeget. Ám a többiek bőven hatvan év felett vannak, a legidősebb tag, a társaság rangidőse pedig Keszei Béla. A nyolcvanon felüli egykori tüzér ma is fiatalokat megszégyenítő szellemi frissességgel vesz részt a bélyegkör munkájában. Mikor nemrégiben megkeresték őket, hogy adják arcukat egy, a bélyeggyűjtést népszerűsítő kommunikációs kampányhoz, éppen Keszei úr volt az, aki visszautasította, hogy őt a korára való tekintettel, kíméletből kihagyják ebből. Az idős úr akár egy manöken öltözött és pózolt a kamerának (ebből a munkából született a fenti kép is), s igazán élvezte, hogy ezúttal a bélyeggyűjtés romantikus oldalát is bemutathatja. Hiszen ki ne hallotta volna már a közkeletű, szinte szállóigeszerű mondatot, miszerint az igazi úriember nem csak beszél róla, hogy megmutatja az illető hölgynek a bélyeggyűjteményét, hanem valóban beváltja az ígéretét...

Kaszai Béla több mint fél évszázada gyűjt bélyegeket és foglalkozik a fehérvári bélyeggyűjtés történetét feldolgozó anyaggal is. Egy másik tag, Fejérvári József 65 éve gyűjt bélyeget, valamikor ugyanolyan lelkesedéssel kezdett bele a sportba, sokáig asztaliteniszezett. Egyáltalán nem véletlen tehát, hogy az ő gyűjteményének gerincét éppen a sport témájú bélyegek alkotják, s több olimpiáról, például a moszkvairól is kiterjedt sorozattal rendelkezik.

Kaszai Béla, a fehérvári bélyeggyűjtők doyenje egy népszerűsítő kampányban az úriember bélyeggyűjtő ismert típusát jelenítette meg áprilisi kiállításukhoz kapcsolódóan. Az idős férfi több mint ötven éve kezdett bélyeget gyűjteni (Fotó: Hírbelebumm)

Szintén kisfiúként kezdett a gyűjtésbe a Városi Bélyegkör elnöke, Szabó Mátyás. – Emlékszem a gyerekként a nagyapámnál töltött nyarakra. A nagypapa postás volt, és rengeteg borítékot hozott, a feleslegesekről persze leáztattam az összes bélyeget.

A kincsesbányai Tóth-Bence József bányászként dolgozott, ma már ő is nyugdíjas, ötvenévnyi bélyeggyűjtő múlt van a háta mögött, és természetesen a bányászattal kapcsolatos kiadásokra fókuszál. Lippay József még ma is aktív gyógyszerész, mellette zenét tanult, hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik zeneszerzőkből, de a nagy kedvenc Liszt Ferenc. A Hermann László Zeneiskola folyosóin látható, Liszt életét és munkásságát bemutató kiállítás anyagát ő adományozta az intézménynek. A sorozatot még most is gyűjti, külföldi Liszt-rajongó bélyegesekkel levelez és cserél, hogy gyűjteménye minél több szép darabbal gazdagodhasson.

Teca is több évtizede bélyeggyűjtő. Mivel másik hobbija a hímzés, a bélyegeknél is előszeretettel koncentrál a magyar hímzett motívumokkal ellátottakra, és nagyon szereti a szép épületeket is.

Április elején a VOKE két termében nyílt meg a kör idei kiállítása, ahol a tablókon felvonultatták legszebb, legérdekesebb sorozataikat. Ám amikor elmúlnak a kiállítások és az ívek lekerülnek a falakról, kiveszik őket a tárlókból, továbbra is ott marad a kérdés, amely nemcsak a bélyegkörök, de minden más, immár csak az idősebb korosztály által űzött hobbi művelőinek gondja: ki lesz majd az, aki megőrzi és bemutatja a jövendő számára ezeket a gyűjteményeket? És ki lesz, aki legalább akkora szeretettel törődik a „kétszer három centis univerzum” darabjaival, mint a fehérvári bélyeggyűjtők?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!