Székesfehérvár

2017.02.28. 17:54

Kincsek az oviban, s azon túl

Székesfehérvár – A legjobb tizenkettő közé jutott a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda a Kincses Kultúróvoda 2017 pályázaton. Terveik megvalósításához 1,25 millió forint támogatást nyertek.

Szanyi-Nagy Judit

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) pályázatán tizenkét intézmény nyerte el a Kincses Kultúróvoda címet, melyek közül az egyik a fehérvári Szent Imre Általános Iskola és Óvoda. A pályázat célja, hogy az óvodák és a kulturális intézmények együttműködését erősítse, elősegítse, illetve hogy a különböző kulturális tartalmak minél sokrétűbben beépüljenek az óvodák helyi pedagógiai programjába,. Ezáltal ugyanis az óvodák egyre tudatosabban vennék igénybe a kulturális intézmények által kínált, nevelést segítő programokat. Az elismerést február 23-án, Budapesten, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Závogyán Magdolna helyettes államtitkár adta át.

A február 23-ai, budapesti díjátadón egy francia mesét adtak elő az óvodás gyermekek, amely szintén tanító-nevelő célzatú volt
Fotó: Molnár Artúr

– A jó elhelyezésnek köszönhetően a barokk belvárost, annak minden értéket jól ismerjük már: legyen szó templomokról vagy köztéri szobrokról – mondja Dombi Mátyásné intézményegység-vezető, aki az alkalmazott pedagógiai módszerre is kitér: – Ha a gyermekeket megismertetjük a keresztény nevelés tekintetében például Szent Lászlóval és a vele kapcsolatos legendával, azt követően ellátogatunk arra a helyre, ami neki állít emléket.

A Szent Imre Általános Iskola és Óvoda eddig is szoros kapcsolatot ápolt különféle kulturális intézményekkel. A pályázatnak köszönhetően ezt a köteléket most még jobban megerősíthetik, illetve az eddig csak tervezett programokat végre meg is valósíthatják. – Hálásak vagyunk Fehérvár összes kulturális intézményének: a Vörösmarty Színház, a Vörösmarty Mihály Könyvtár, a Szent István Művelődési Ház, az Egyházmegyei Múzeum, a zeneiskola, a Szent István Király Múzeum és a Hetedhét Játékmúzeum szolgáltatásait is igénybe szoktuk venni a gyerekekkel. Színházbérletet elsősorban a középső- és a nagycsoportosoknak vásárolunk, de múzeumba és bábszínházba a kisebbeket is visszük – részletezi Dombi Mátyásné, majd hozzáteszi: a 134 kisgyermeknek múzeumkártya igénylése a cél, de a további tervek között szerepel az is, hogy kicsit kilépjenek ebből a környezetből, például úgy, hogy megismertetik a kicsiket tájházakkal, a Mezőföld értékeivel, mind a dallamok, népszokások tekintetében. – A Kodály-módszer hívei vagyunk, de a zene mellett a hazai és más népi mesék közvetítését is fontosnak tartjuk, hiszen ezeknek akár évezredes nevelő tanításaik vannak – mondja.

Dombi Mátyásné, intézményegység-vezető kiemelte: mindig fontos volt a hagyományőrzés

Ráadásul nemcsak a gyermekeket, hanem az egész családot, a szülőket, nagyszülőket is várják a programokra.

– Szeretnénk ezeket a kincseket kicsit szélesebb körben is megismertetni az intézményhez kapcsolódó emberekkel, főleg, hogy akadnak olyan családok, melyekben csak így jutnak értékekhez a benne élők – mondja a vezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!