Székesfehérvár

2016.09.21. 14:55

Opole új oszlopa

Székesfehérvár - Négy éve állítottak emlékkeresztet a Jávor Ottó téren a katyni vérengzés áldozatainak emlékére. Opoléban nemrég elkészült a kereszt párja .

Bokros Judit

Az 1956-os magyar forradalomnak Fehérvár lengyel testvérvárosában, Opoléban is méltó emléket állítanak az 50. évforduló alkalmából.

Az előzmények 2012 márciusáig nyúlnak vissza, amikor a Jávor Ottó téren fölavatták a lengyelek 2. világháborús tragédiájára, a katyni vérengzésre emlékeztető keresztet. A kezdeményező Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke, az alkotó pedig Horváth János képzőművész volt.

Opole városa már akkor kifejezte háláját ezért a gesztusért. Viszonzásként idén valósulhat meg az az emlékoszlop, amelynek ötlete szintén Bobory Zoltántól származik. A fehérvári fölajánlás szerint Horváth János ingyen vállalta az alkotás elkészítését.

Horváth János munka közben

Amint azt Bobory Zoltántól megtudtuk: az alkotóval vasárnap érkeztek vissza Opoléből, ahol több mint egy hetet töltöttek. Ez idő alatt Horváth János a helyiek által biztosított faanyagból kifaragta az 1956-os események szimbolikus emlékoszlopát. A művet a forradalom évfordulójának környékén avatják majd föl.

A művész elmondta, hogy nagyon jól érezte magát lengyel vendéglátóinál, egy Opole melletti tanyán. Az intenzív munkafolyamatban segítsége is volt, a kész művet pedig érzékelhetően jól fogadták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!