Székesfehérvár

2016.03.20. 19:33

Klasszikus és skandináv rejtvények állították kihívás elé a jelentkezőket

Székesfehérvár - Országos pontgyűjtő versenyt szervezett a hétvégén a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete. A Szabadművelődés Házában megtartott Kedvenc Kupán száznál is többen voltak. A Székesfehérvári Rejtvényfejtő Klub által rendezett két napos eseményen igazi sztárok is voltak - 4 kategóriában: egyéni kezdő, haladó, mesterjelölt és mester szinten lehet nevezni.

Klecska Ernő

„Beadja a derekát”, öt betű, vízszintes 19 - mi az? Ez volt a hétvégi Kedvenc kupa egyéni kezdő feladatának, egy klasszikus keresztrejtvénynek az egyik kérdése. Klasszikusnak, hiszen a közel másfélszáz rejtvényfejtő skandináv keresztrejtvénnyel és sudokuval is próbálkozhatott.

A Rejtvényfejtők Országos Egyesülete évente 10 helyszínen ad lehetőséget pontgyűjtő verseny szervezésére. Idén 14. alkalommal, Kedvenc Kupa néven tartották a helyi fordulót. Szombaton egyéni, vasárnap csapatverseny volt - haladó, mesterjelölt és mester kategóriában. Minden induló két feladványt kapott, ezt a legrövidebb idő alatt a legkevesebb hibával kellett kitölteni és leadni. A legjobbak oklevelet és jutalmat vehettek át.

A két helyi szervező, Faddi Imre és Debreczeni Dánielné, Marika, a Kedvenc rejtvényújság fehérvári főszerkesztője, a verseny feladványainak készítője, Erdősy István és Baross Botond kiadó büszkén újságolta: reneszánszát éli a rejtvényfejtés, egyre többen ragadnak tollat, s köztük mind több a fiatal. A székesfehérvári verseny egyre népszerűbb, Minden évben felülmúlják saját rekordjukat. Soprontól Sajószentpéterig, Pécstől Szegedig most is másfélszáz ember versenyzett, érezte jól magát és viszi a város és a helyi klub hírét.

Olyan, országosan ismert és elismert rejtvénykészítők is jöttek versenyezni, mint Barna Viktor Szigetmonostorról, aki egyéniben évek óta tartja első helyét, Gyócsy Géza Balassagyarmatról, István György Miskolcról.

A keresztrejtvények egyre népszerűbbek, a művelődési ház szobáiban, ahol a versenyzők a feladványokkal birkóztak, most sok ismerős arc bukkant fel. Volt kollégák, régi ismerősök rágták a tollak végét. Arra pedig, hogy egyre inkább fiatalodik a mezőny, Barna Viktor az élő példa - a rejtvényfejtők közt legendának számító közgazdász még maga is fiatalember, negyvenes évei elején jár. Mint mondta: jó harminc éve „űzi e sportot”, először fejtőként, ma pedig készítőként. Bár a munkát már számítógépes programok támogatják, még így is komoly feladat. Főként a nehéz rejtvények vonzzák, olyanokat gyárt, amilyeneket maga is szívesen fejtene - mondta.

A „haladó” kategóriában végül a Sare, Mipisze, Nagymamák, FiQsz, Tuti, Unicum, Jóreggelt, a „Mesterjelölt”-ek között a Nekem mindegy, Szeged IQM, 2+2, Jött ment, Pelso, a „Mester” kategóriában pedig a Miskolc, a helyi Fehérvári mesterek, az IQ 2000, az Agyafúrtak és a Pécs sorrend alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!