Székesfehérvár

2015.11.01. 16:19

Senki sem gondolta, hogy ekkora halak éltek a Csónakázó-tóban

Székesfehérvár - Vasárnap reggel kezdték el lehalászni a halakat a Csónakázó-tóból. A rengeteg kisebb hal mellett több 30-40 kilós példányt is sikerült kifogni.

Laci Patrícia

Már korábban megírtuk, hogy a Csónakázó-tó átalakítása miatt a vizet leeresztik, s a benne élő halállományt pedig elszállítják vasárnap. Sokan voltak kíváncsiak, hogyan fogják kihalászni a szakemberek a Csónakázó-tó halait, ezért már reggel nyolc órakor egy kisebb tömeg nézelődött a kordonok mögött, hogyan is oldják meg a halászok a sok hal befogását.

A Széchenyi horgász egyesület elnöke, Nagy Károly elmesélte nekünk, mi a véleménye a tó átalakításáról:

- Örömmel vettük azt a hírt, hogy a város felújíttatja ezt a tavat és a környékét. Az iszap mennyisége miatt már szükséges is volt ez a felújítás. De egyben szomorúak is vagyunk, hogy le kell halászni ezeket a halakat. Természetesen pozitívan állunk ehhez hozzá, s mi is amellett vagyunk, hogy szépüljön a város, de most ez a helyzet hátrányosan érint bennünket. Reméljük nem sokáig lesz ez így, s hamarosan újra a mi kezelésünkbe kerül a tó.

Nagy Károly azt is elmondta, hogy mi lesz a kifogott halak sorsa:

- Az a kilóállomány, amit most elviszünk, az természetesen majd vissza fog kerülni a tóba. Pontosan lemérjük a halak súlyát is. Egy része a Bregyó-tóba lesz telepítve.

A lehalászást végző horgászoknak nem volt könnyű dolga. A sok kisebb testű hal mellett több 30-40 kilós példányokat is kifogtak. A déli órákban körülbelül 3 tonnányi halat fogtak már ki, de a munka nem állt meg. Nagy Károly elmesélte, hogy körülbelül sötétedésig fog tartani, mire az összes halat elszállítják. Az egyesület elnöke nem is gondolta, hogy ennyire sok hal élt a tóban.

A halállományt több szállító kocsi tartályaiba öntötték bele. Fogtak ki busát, amúrt, pontyot, naphalat és törpeharcsát is.

A közönség is le volt döbbenve a kifogott halak mennyiségétől, többen folyamatosan fotókat készítettek az eseményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!