Székesfehérvár

2015.10.09. 13:10

Fehérvári NATO-parancsnokság: Nem 5000 katona, hanem csak 40 érkezik!

Székesfehérvár – A vis maior helyzetekre vonatkozó rendelet megalkotásával a törvényi lehetőségét is megteremtette a pénteki közgyűlés a határon szolgáló fehérvári katonák segítésének.

Házi Péter

– Magyarország déli határain ötezer katona szolgál immár hosszú hetek óta, akiknek nagyon nehéz a kapcsolattartás az itthon maradt családtagjaikkal – mondta Vargha Tamás honvédelmi államtitkár a pénteki közgyűlésen, ahol a testület megalkotta azt a rendeletet, ami megteremti az ő segítésük jogi lehetőségét. A közgyűlés után aláírt szerződés alapján a város által biztosított tízmillió forintból elsősorban mobilinternetezéshez szükséges router-eket, internetelosztókat és erősítőket vásárol a Honvédelmi Minisztérium.

A képen is láthatókhoz hasonló mobilinternetes routereket, erősítőket vásárol a Honvédelmi Minisztérium a Fehérvár által biztosított tízmilliós támogatásból

– Székesfehérvár nemcsak a szlogenek szintjén és nemcsak történelme okán katonaváros. Amikor konkrét segítségre van szükség, akkor is odaáll katonái mellé, pont azért, hogy a jövőben is katonaváros és a Magyar Honvédség meghatározó központja maradjon – fogalmazta meg Cser-Palkovics András.

- A NATO döntését követően, miszerint Fehérvárra érkezik egy negyven fős vezetésirányítási törzselem, volt, aki már azzal keresett meg, hogy helyet javasoljon az új laktanyának. Hangsúlyozom, szó nincs arról, hogy ide ötezer főnyi katona érkezne - jelentette ki a polgármester, aki szerint viszont a NATO-parancsnokság a városnak megadhatja az alapot ahhoz, hogy olyan nemzetközi feladatokat tudjon idehozni, amelyek a jövőben például angol nyelvű iskolák létrehozását is ösztönözhetik. A közgyűlésen döntés született arról, hogy folytatják a tetőfelújítási programot, amelynek keretében most a Gyöngyvirág Óvoda tetejét újítják fel. Módosították a közterületek használatáról szóló rendeletet is, ennek lényege, hogy eddig nem volt lehetőség a mozgóboltos árusoknak sem a szűken vett belvárosban, sem a II-es övezetben tevékenykedniük, mostantól viszont lakossági kérésére, az utóbbi övezet hat helyszínén, így a Szedreskerti lakónegyedben, a Széchenyi utcában, a Tóvárosi lakónegyedben, a Erzsébet út – Zrínyi utca sarkán, a Gerle utcában és a Barátság ligetben megteremtik ennek lehetőségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!