Székesfehérvár

2015.09.08. 16:24

Csak egy magyar maradt az orgonaversenyen

Freiberg - Továbbjutott az első fordulón és immár egyedüli magyarként versenyez a fehérvári Tóka Ágoston a szászországi Siebelmann Orgonaversenyen.

Kocsis Noémi

A 12. alkalommal rendezett, nívós nemzetközi verseny múlt szombaton kezdődött, háromnapos első fordulójába is csak az a 32 legjobb juthatott be, akinek egy előre elküldött bemutatkozó cd alapján a zsűri bizalmat szavazott. A hétvégi fordulóban ezen versenyzőknek három megadott művet kellett eljátszaniuk a versenynek nevet adó 18. századi orgonaépítő egyik máig fennmaradt hangszerén (a térség templomaiban egyébként számos ilyen van), ekkor Tóka Ágoston túljutva az első fordulón a szerdán ismét zsűri elé álló 13-ba került be, immár egyedüli magyarként.

Tóka Ágoston a koncertezés mellett Budapesten tanít (Fotó: Facebook)

A szerdán kezdődő, ismét kétnapos fordulóban immár négy – J. S. Bach, Mendelssohn, Mozart, Weckmann – művel bizonyíthatják rátermettségüket a versenyzők. Az első helyezett nemcsak 7000 euróval, de egy, több Siebelmann orgonát érintő szervezett koncertkörúttal is gazdagodik, s így bemutatkozhat egy szélesebb zeneszerető közönség előtt is. A zsűriben magyar orgonaművész – Fassang László – is figyeli a fehérvári Ágostont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!