Székesfehérvár

2015.09.27. 16:42

A kutyát tanítják, a gazdát nevelik - ez Cesar Millan és Nyakas Gábor mottója is

Székesfehérvár – Mindenkinek van egy álma – Nyakas Gábor kutyakiképzőnek több is, közülük az egyik: találkozás Cesar Millannal. A fehérvári szakember ennél tovább jutott: dolgozhat vele.

S. Töttő Rita

A kutyás műsorokat nézők jól ismerik Cesar Millan, a mexikói kutyakiképző nevét, akinek kutya (és gazdi)nevelő műsorait a világon szinte mindenhol sugározzák. Megnyerő modora mellett egyik titka az a leegyszerűsített mód, ahogyan képes megértetni az emberekkel a kutyanevelés alapelveit. Decemberben Magyarországra is ellátogat a kutyaműsorok amerikai sztárja, akinek helyi segítője, mentora Nyakas Gábor, székesfehérvári kutyakiképző lesz.

A mexikói kiképző sztorija az amerikai álom tökéletes megtestesítője:

– Cesar Millan Mexikóból szökött át az Egyesült Államokba, ahol sokáig hajléktalan volt. A története pedig azért nagyszerű, mert innen állt fel s lett végül világsztár. A kezdőlökést az hozta meg neki, hogy ő foglalkozhatott Will Smith feleségének kutyájával – mesél róla Gábor, akit nemrég megkeresett Cesar amerikai csapata, tudván, hogy hasonló módszerek alapján dolgozik Magyarországon. A találkozásból pedig kooperáció lett, a fehérvári szakember lett ugyanis Cesar Millan magyarországi fellépésének mentora.

Hogy ez miből áll? Többek közt segíti a magyar kommunikációt és szervezi az előadásra bekerülő problémás ebeket és gazdáikat, akiknek majd az amerikai szakember segít a nagyközönség előtt megtalálni a helyes utat. Szeptember 3-án a két kiképző találkozott is egymással Budapesten. A két szakember egyébként nagyon egy húron pendül: mindkettőjük alapelve ugyanis az, hogy nem csak a kutyát, de a gazdáját is okítani kell. Nyakas Gábor mottója egyébként is ez: „Tanítom a kutyákat és nevelem a gazdákat” A kettő egymás nélkül nincs – szögezi le Gábor.

Nyakas Gábor és Cesar Millan szeptember elején találkoztak, és megbeszélték a közös munkát (Fotó: Nyakas Gábor)

Cesar Millan is hasonlóképp látja, műsoraiban is azt ecseteli a problémás kutyákkal küzdő gazdáknak, hogyan érthetik meg kedvencük viselkedését. Elmagyarázza, mit miért csinál a kutya, és megtanítja az embereknek, mikor hogyan kell viselkedni ahhoz, hogy az állat hozza a megfelelő viselkedést. Gábor is épp e vonulat mentén képzi – leginkább a gazdákat, ám egy apróságban a székesfehérvári kiképző mégis szembemegy azzal a manapság népszerű elképzeléssel, amely szerint a gazdának a dolga, hogy a kutya falkavezére legyen.

– Én tartom olyan intelligensnek a kutyákat, hogy tudják: az ember az ember, a kutya pedig kutya. Képesek különbséget tenni – mondja.

S ez megnyugtató: emberek maradhatunk kedvenceink mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!