Székesfehérvár

2014.08.13. 12:10

Lassan negyedszázada tart a barátság a gmündiekkel

Székesfehérvár - Nagy eseményt szervezett Fehérvár német testvérvárosa, amelyre a Fehérvár-Schwäbisch Gmünd Baráti Kör magyar tagjait is meghívták.

Házi Péter

Székesfehérvár német testvérvárosában idén tartományi kertkiállítást szerveztek, a több százezer embert megmozgató eseményre a lelkes németek már évekkel korábban meghívták fehérvári barátaikat:

- Bár már 23 éve rendszeresen látogatjuk egymást, most mégis alig ismertünk rá a városra: elkészült a régen várt alagút, amely egy országos főút forgalmát tünteti el a belváros alatt, a városban folyó patak szintjét megemelték, a Rems folyót visszavadították , torkolatuknál - a vasútállomás rekonstrukciójával együtt pedig kellemes pihenőt alakítottak ki. A rokokó kastély melletti csarnokban hétről-hétre megújuló tematikus virágkiállítások varázsolják el a nagyérdeműt - mi éppen barokk kompozíciókban gyönyörködhettünk - sorolja Igariné Komlósi Erzsébet, a Székesfehérvár-Schwäbisch Gmünd Baráti Kör elnöke, aki a német belváros megújult parkjaiban örömmel fedezte fel a fehérvári virágóra mását is!

A székesfehérvári csapatnak azonban nemcsak a város parkjai szolgáltak meglepetéssel. Egy nemrégiben kialakított iskolatörténeti múzeumban beülhettek a régi padokba is. (Bizony, még a nádpálca sem hiányzott!)


A csapat a hazaúton megállt a festői Sankt Gilgenben is, a gyönyörű salzkammerguti tavaknál (Fotó: Igari Antal)

Az egy hetes vendégeskedés alatt, amikor a fehérváriak a kedves hagyományok szerint német barátaiknál laknak, Richard Arnold, a város polgármestere a tópartis diákokkal együtt fogadta a csapatot. Gabi Feigl és Irmgard Bodenstein idén is sokat készült arra, hogy érdekes programokkal szórakoztassa egy héten át a magyar barátokat. Így a németek és a magyarok közösen látogattak el a német sóbányász városba, Schwäbisch Hallba, ahol nem csak a város történetével és hangulatos utcáival ismerkedtek, hanem a templom előtti meredek lépcsőkön késő este előadott Kiss me, Kate musical is feledhetetlen élményt nyújtott.

Az idei nagy kirándulás pedig a Bodeni-tóhoz vezetett, ahol az esős időjárás kissé belezavrt a programba, de Konstanz és Meersburg esőben is gyönyörű, a hajókázás kellemes volt, no meg az is kiderült, hogy végszükség esetén a buszban is lehet piknikezni.

A két város közti hosszú utazások sem teltek élmény nélkül: odafelé a bajorországi Weißenburgot (Fehérvárt), visszafelé a Salzkammerguti tóvidéket, a Wolfgangsee környéki településeket nézte meg a csoport. A testvérvárosi egyesületek utazása nem egyszerű turistaút, sokkal inkább közös ünnep és sok-sok beszélgetés, amint ezt Reinhard Kuhnert professzor, a gmündi egyesület elnöke is hangsúlyozta a búcsúesten. Jövőre a gmündiek jönnek a fehérvári barátokhoz, a nagy terv pedig az, hogy 2016-ban, a testvérvárosi szerződés aláírásának 25. évfordulóján együtt ünnepelnek Székesfehérváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!