Székesfehérvár

2014.08.13. 16:25

Életveszély elhárítása, vagy természetkárosítás a Zámoly utcában?

Székesfehérvár - Közérdekű bejelentést tett olvasónk természetkárosításra hivatkozva a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségen a Zámoly utcában augusztus 6-án végzett gallyazás miatt.

Klecska Ernő

Az említett napon áramszünet volt az utcában és az Észak Dunántúli Áramszolgáltató által megbízott alvállalkozó gallyazás címén a lombkoronák indokolatlan, helyrehozhatatlan, szakszerűtlen csonkolásával tönkretett több tucat évtizedes fát, a vegetációs időszak közepén - áll a Keresztes Imre által az érintett ingatlan-tulajdonosok nevében írt beadványban.

Nem gallyazás történt, amely a kinyúló ágak, magasra törő vezérhajtások levágását jelentené, hanem a teljes lombkoronák levágását végeztette a vállalkozó - állítja olvasónk, aki több képet is készített.

Német rendszámú munkagép végezte a gallyazást az utcában a fák mellett a közlekedési tábla is kárát látta e munkának (Fotó: Zámoly utcai lakók)

Több utcabeli lakó kérdésére a dolgozók elmondták, hogy életveszély elhárítás miatt csonkolják a fákat. Arra a kérdésre, hogy miért nem télen végzik az ilyen jellegű munkát a munkások nem tudtak válaszolni, hiszen ők csak végrehajtók - állítják a lakók, akik a felügyelőség és a Fejér Megyei Hírlap mellett a Gaja Környezetvédelmi Egyesületet is értesítették a történtekről, s azt tervezik, hogy a helyi önkormányzati képviselőt és a város vezetését is megkeresik, hogy a téli időszakban a Városgondnokság megfelelő szaktudással rendelkező munkatársai végezzék el ezt a munkát, ahogy azt teszik a város egyéb közterületein.

A bejelentő külön kiemelte: több mint 50 éve él itt és soha nem fordult elő az, hogy a fák gallyazása nyáron történt volna meg és ily módon.

- A gallyazás elvégzésére életvédelmi okokból, illetve az áramszünetek megelőzése érdekében van szükség. A Zámoly és a környező utcákban a fák olyan mértékben közelítették meg a hálózatot, hogy a beavatkozás indokolttá vált. A faágak eltávolítására elsősorban az ott lakók biztonságának megóvása érdekében van szükség: hiszen ha a fák ágai elérik a vezetéket, pusztán a fák érintése illetve azok környezetében való tartózkodás is rendkívüli kockázatot, életveszélyes helyzetet teremthet, de az ellátás biztonsága miatt is szükséges intézkedni, amikor a fák a vezetékek biztonsági övezetében vannak; ha ugyanis az ágak a vezetékekhez csapódnak, komoly áramkimaradásokat okozhatnak - válaszolt érdeklődésünkre Varga Ivett, az E.ON Hungária Zrt. kommunikációs munkatársa.

Ilyen esetekben mindenekelőtt a biztonsági övezet nagyságát meghatározó rendelet előírásainak kell megfelelni, hogy az élet-, vagyon- és szolgáltatásbiztonságot a fák ne veszélyeztethessék. Esztétikai és egyéb szempontokra csak ezeket követően lehetnek figyelemmel a szakemberek, az új ágakat pedig már az ott élőket zavaró feszültségmentesítés nélkül is biztonsággal metszhetik meg akár a lakók, akár az önkormányzat megbízott szakemberei - tette hozzá.

Az E. ON minden kerttulajdonost, önkormányzatot arra kér - fogalmazott a szolgáltató -, hogy a vezeték biztonsági övezetébe ne telepítsen olyan fát, mely kifejlett állapotában az elektromos vezetéket, s így az üzembiztonságot veszélyezteti, és balesetveszélyes helyzetet teremt! Sok település ma már eltér a korábbi gyakorlattól, és közterületen csak olyan fák ültetésére ad engedélyt (például gömbkőris vagy kis méretű gyümölcsfa), ami végső fejlettségi állapotában nem éri el a légvezetéket. Ez hosszú távú megoldást jelent, hiszen ha az ingatlantulajdonos ilyen növények telepítésére törekszik, akkor ő maga és az elosztó hálózat kezelője is mentesül a gallyazás gondjától.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!