Székesfehérvár

2014.07.09. 16:25

Szabad-e fürödni szökőkútban?

Székesfehérvár - Az ÁNTSZ és az Országos Környezetegészségügyi Intézet arra kér mindenkit, ne használják a szökőkutak vizét gyakorlatilag semmire.

Kocsis Noémi

Két olyan új szökőkútja is van Fehérvárnak, amelyek lényegében szinte csábítják a hőségben araszoló járókelőt, telepedjen le a melléjük elhelyezett padokra, netán frissítse fel magát némi láblógatással a vidáman felszökellő vízben. A lábáztatásból aztán hamar önfeledt pancsolás lesz, ahogy ezt naponta tapasztaljuk a kánikulában. Jár-e veszéllyel, ha ilyen vízzel érintkezünk?

Több internetes fórum és portál is megosztotta a részletes indokokkal ellátott kérést. Lapunk is igyekezett utána járni, valóban van-e veszélye, ha pl. arcunkat-nyakunkat a hűsölésre csábító szökőkutakból vett vízzel frissítjük fel? Vagy csak az jelent kockázati tényezőt, ha teljes testünket éri a víz? És mi a helyzet a gyerekekkel, akik akár meztelenül is félórákat pancsikolnak a fehérvári új szökőkutakban?

Nem lehet vitába szállni az országos ÁNTSZ közleményével, bocsájtja előre Müller Cecília megyei tiszti főorvos, annak lényegében minden pontja valós állítás. Ám mindjárt hozzáteszi azt is, hogy míg a strandok, közforgalmú medencék és a tavak kijelölt fürdőhelyeinek vízminőségét rendszeresen monitorozzák, a szóban forgó szökőkutak vizét nem ellenőrzi senki! Ennek egyszerű oka, hogy a szökőkutakat más célra, látványelemnek tervezték, nem feltételezve, hogy a hétköznapi élet felülírja ezt, s bizony, sokan hűsölnek majd a vizükben. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet országosan megvizsgált ugyan néhány ilyen kutat nemrégiben, de megállapításaikat nehéz lenne a fehérvári viszonyokra vetíteni. Ugyanis a szökőkutak vize állandóan változik, más értéket lehetne kapni a levegőben porladó vízből és mást a talajra visszahullóból.

- A szökőkútnak nem célja a pancsolás. Úgy fogalmaznék: az nem jelenthető ki biztonsággal, hogy NEM jelent feltétlenül többletkockázatot a vizük használata. Nem csak az ÁNTSZ-közleményben feltüntetett por, talajszemcse és állati (galamb) ürülék jelenléte miatt, bár ezek megjelenése szinte borítékolható. A kórokozók között biztosan megtaláljuk a gombás fertőzéseket (pl. lábgombát) okozókat, vagy bőrproblémákat okozókat is.

Az bizonyos, hogy egy különösen meleg nyári napon a szökőkutak vize akár 25 fok felé is emelkedhet, ami elősegíti a kórokozók szaporodását. Vizes kézzel élelmiszert megfogva, vagy a vizet lenyelve hasmenés, de az úgynevezett Legionella baktériumok miatt kisebb felsőlégúti megbetegedést, de akár tüdőgyulladás is kialakulhat. Veszélyeztetettebbek a gyerekek, az idősek, a legyengült immunrendszerű emberek, de akár az erős dohányosok is.

Ha már pancsolt a gyerek, utána mindenképpen mossuk meg kezét, arcát tiszta, ivóvíz minőségű vizet adó csapnál! A szökőkutak általában klóros szaga megtévesztő, a klór ugyanis a Legionella baktériumot például nem öli el. A megyei álló- és folyóvizeket az ÁNTSZ legközelebb július 15-én ellenérzi mintavételekkel, a korábbi vizsgálatok mindenhol megfelelő vízminőséget állapítottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!