Székesfehérvár

2014.07.15. 19:05

Potyog le a vakolat a Bazilika faláról - Védőtetőt ácsolnak a főbejáratnál

Székesfehérvár - Balesetveszélyre figyelmeztető szalagokkal kerítették el a Bazilikát a gyalogos forgalom elől, mert vakolatdarabok hullottak alá az épületről. Most még védőtetővel és ideiglenes megoldásokkal stabilizálják a kritikus állapotokat, de a teljes rekonstrukciót sem lehet már sokáig halogatni.

Buthy Lilla

Múlt héten vakolatdarabok estek le a Bazilika tetejéről. Csak a teljes tetőszerkezet felújítása oldhatná meg a régóta húzódó problémát. Lezárták a Szent Anna Kápolna és a Bazilika közötti teret, az omlásveszély miatt pedig minden oldalról szalagok veszik körül a Bazilika közvetlen környezetét. Sőt, még feliratok is figyelmeztetik az arra sétálókat. A balesetveszély elhárításán túl, a szakemberek megpróbálják megszüntetni azokat a problémákat, amik újabb beszakadáshoz vezethetnek.

Ahogy azt korábban  megírtuk, péntek reggel kaptak bejelentést a tűzoltók, hogy a székesfehérvári Szent István Bazilika vakolata ismét omlani kezdett. A probléma adott, pár hete is zuhantak már le kisebb-nagyobb darabok, sőt egy éve is történt már hasonló eset. Akkor gyakorlatilag a rozsda feszítette le a vakolatot. Ezután ipari alpinisták járták körbe az épületet, leverették, amit lehetett. Pénteken a fehérvári hivatásos tűzoltók emelkedtek a magasba és őkpróbálták meg eltávolítani a veszélyes darabokat. De nem mindenhova fértek oda a kosaras autóval. A Városgondnokság lezárta a Szent Anna Kápolna és a Bazilika közötti teret.

Ácsok dolgoznak a veszély elhárításán a Bazilika árnyékában (Fotó: Molnár Artúr)

A balesetek elkerülése érdekében minden oldalról körbekerítették a Bazilika közvetlen környezetét, és nagy Omlásveszély! felirat is figyelmezteti az arra sétálókat.

A vakolatomlás elhárítására felkért kivitelező cég főmérnöke hétfőn szemrevételezte a templomot. Megtudtuk, hogy eddig mindig csak ideiglenes korrekció történt. Ez a sok elodázó, tűzoltás jellegű megoldás egymásra halmozódott, ezért sajnos komoly problémák vannak a tetőszerkezetben. A tető nyomja le ezeket a kőpárkányokat.

Csány Zoltán főmérnök szerint megoldás az lenne, ha az egész tetőszerkezet megújulna

- Több kritikus szakaszt is találtunk, gyakorlatilag az egész tetőszerkezetet rendbe kellene tenni. Meg kell akadályoznunk, hogy a szaruk le tudják feszíteni a párkányt, és egy-két főállást is stabilizálunk. Ez műszakilag megoldható, ha van rá forrás, és ha megszületik a döntés - mondta el Csány Zoltán, főmérnök.

A szemrevételezés tehát megtörtént, megrendelték a kiviteli tervet, amiben nemcsak a problémákat nevesítik, hanem a megoldásra is javaslatot tesznek. Ezt az örökségvédelemmel engedélyeztetni kell, azután indulhat csak a munka.

Most a balesetelhárításra és a további leszakadás meggátolására ügyelnek. A főbejáratnál és a sekrestyénél, tehát ott, ahol a legnagyobb a gyalogos forgalom, védőtetőt ácsolnak.

Nem ez az első rizikós szituáció, egy évvel ezelőtt egy parkoló kocsira omlott törmelék a templomtoronyról. Az más jellegű műszaki probléma volt, fagyás miatt történt. Most is, és akkor is az volt a nagy szerencse, hogy épp nem járt a téren senki. Úgy fest, ezt a problémát már nem lehet ideiglenes megoldásokkal orvosolni. Nem méltó ez az állapot a koronázó város Bazilikájához.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!