Székesfehérvár

2014.07.09. 13:45

Julianna 20 éve harcol a söröző ellen, lassan beleőrül

Székesfehérvár - Julianna két évtizede egy söröző hátsó szomszédságában él. Évek óta küzd, hogy a nyitva tartást korlátozzák, ám amióta nincs egységes záróra , úgy érzi, hiába. A söröző üzemeltetője szerint minden előírást betartanak, ügyelnek a környék nyugalmára.

Házi Péter

A mobiltelefon kijelzőjén a Távírda utcai söröző oldalsó terasza látszik: a nagyképernyős tévén talán a brazil-argentín meccs egyik gólja látható. Aztán jön az üdvrivalgás. (Hogy mennyire volt hangos ez a valóságban, a felvételről nem egyszerű megállapítani.) Turzóné Pingiczer Julianna nem egy ilyen felvételt őriz az elmúlt hetekből. Mint mondja, amióta új üzemeltetője van a Kaiser Sörözőnek, még nagyobb a hangzavar, egy ideje azt a teraszt is megnyitották a vendégek előtt, amely panaszosunk szerint osztatlan közös tulajdon, így erre nem is lenne lehetősége a sörözőnek.

- Tavaly birtokvédelmet kértem, de bizonyíték hiányában elutasította az önkormányzat. Ezért most felvételeket készítettem, amelyek igazolják, hogy a söröző hétköznap tíz óra után, a hivatalos nyitva tartási időn túl is üzemel. Lassan teljesen rámegyek, beleőrülök abba, hogy nincs nyugalmam. Gondolja el, alig néhány méterre lakom ettől a hangzavartól. Volt, hogy söröskorsót dobtak át a kertembe, s nem egyszer idehánytak - mondja Julianna, aki most ismételten birtokvédelmi eljárást kért az önkormányzattól. Úgy tudjuk, ez ügyben a jövő szerdán hallgatja meg az önkormányzat az ellenérdekű felet , azaz a söröző üzemeltetőjét, ám Németh Gábor a Fejér Megyei Hírlap megkeresésére készségesen válaszolt kérdéseinkre:

- A szomszéd hölgy is tudja, hogy csak a focivébé idejére nyitottuk meg az oldalsó teraszt, egyeztetni akartunk vele erről, de nem hallgatott meg minket. Az ominózus teraszt pedig egy bírósági ítélet alapján teljes egészében joga van használni az épület tulajdonosának - mondja az üzemeltető, aki kiemeli, a záróra ideje nem tíz óra, hanem éjfél vasárnap és csütörtök között, pénteken és szombaton pedig hajnali kettőig vannak nyitva. Ezt a nyitva tartást pedig - állítja - egyszer sem szegték meg.

Jobbra a lekerített terasz, ahol Julianna szerint egyre elviselhetetlenebb a hangzavar. Olvasónk két évtizede harcol, hogy nyugalma legyen a házában, amely a sörözővel közös telken van (Fotó: Házi Péter)

2009 októbere óta egyébként tényleg csak bejelentési kötelezettsége van az ilyen jellegű helyeknek arról, miként tartanak nyitva, ám ha a száz méteres körzetükben élők kétharmada írásban kéri, a jegyző este tíz és reggel hat között megtilthatja a működést. Panaszosunk szerint korábban harminc aláírást már összegyűjtöttek, de ez nem volt elegendő.

- A környéken lakók nyugalma érdekében pénteken és szombaton biztonsági őrök is ügyelnek a rendre, a szemközti szomszédokkal pedig gyakran egyeztetünk. Kissé unalmas már, hogy a hölgy állandóan ránk hívja a rendőröket, akik ugyan kijönnek, de mindig rendben találnak mindent. Akárki és akárhogyan is üzemeltetné a sörözőt, úgy érzem, a hátsó szomszédnak semmi nem lenne jó - summáz Németh Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!