Székesfehérvár

2014.07.09. 15:13

A NATO-nak nincs ellenvetése az ellen, hogy Fehérvárra költözzék a Honvédelmi Minisztérium

Székesfehérvár – Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság meghívására hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Frederick Ben Hodges altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Erők Parancsnokságának parancsnoka.

Tihanyi Tamás

Frederick Ben Hodges Fehérváron találkozott és tárgyalt az MH ÖHP vezetőivel, Fucsku Sándor vezérőrnaggyal, a szervezet parancsnokával és Böröndi Gábor dandártábornokkal, a szárazföldi haderőnem főnökével. A háromcsillagos amerikai tábornok (egyébként ranger) hivatalos tárgyalásairól az újságíróknak elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy eljöhetett Magyarországra és tisztelettel tekint  a magyar katonákra, hiszen ismeri afganisztáni, boszniai és koszovói helytállásunkat.

Azt tapasztalta, a magyarok mindent megtesznek azért, hogy minél hatékonyabban lássák el feladataikat. Fucsku Sándor vezérőrnagy arról beszélt, egyeztették a közös gyakorlatokat és konkrét feladatok végrehajtásáról is tárgyaltak. Böröndi Gábor dandártábornok úgy összegzett, beérett a közös munka és további segítséget kért a szövetségesektől az őszi feladatokhoz.


Parancsnokok: Fucsku Sándor vezérőrnagy és Frederick Ben Hodges altábornagy a tájékoztatón (Fotó: Molnár Artúr)

A NATO Szövetséges Szárazföldi Erők Parancsnoksága a törökországi Izmírben működik. A szervezet első számú vezetőjeként a tábornok felelősségi körébe tartozik a tagországok szárazföldi csapatainak „hatékonyságnövelése és azonnali, globális bevethetőségének összehangolása”. Munkája során a készenlétre, a képességek alkalmazásának összeegyeztetésére, a kiképzésre, a technikai eszközök fejlesztésére, a szárazföldi csapatok egységes és összehangolt működésére helyezi a hangsúlyt.

Hodges tábornok parancsnoki beosztásban szolgált többek között Irakban és Afganisztánban is. Nős, 21 éves lánya és 17 éves fia van.

Az újságírók is szót kaptak a tájékoztatón. A Fejér Megyei Hírlap megkérdezte, létezik-e a NATO-nak bármiféle szabálya, ellenvetése azzal kapcsolatban, hogy – miként azt tervezik – egy helyen, Székesfehérváron legyen a Honvédelmi Minisztérium és az Összhaderőnemi Parancsnokság? Hodges erre úgy reagált, a NATO ezt magyar belügynek tekinti és sem elvárások, sem pedig olyan szabályok nincsenek, amelyek ezt a döntést befolyásolnák a szövetség részéről, azaz lényegében a NATO szerint nincs akadálya a költözésnek. A biztonsági helyzetre vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, Oroszország megszállóként lépett fel a Krímben, márpedig az oroszok csak az erőt ismerik el, ezért a szövetségnek nem csupán katonai szempontból, de a 28 tagországnak minden megnyilatkozásával egységesen kell fellépnie a fenyegetéssel szemben. Mert a biztonságot legjobban a fenyegetés lebecsülése veszélyezteti, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!