Székesfehérvár

2014.06.03. 17:40

Hamarosan megszólalnak a ciszterci templom harangjai

Napokon belül felavatják a ciszterci templom homlokzatát, amely vadonatúj küllemével magára vonzza a városiak tekintetét.

Sebestyén Lilla

Néhányan révedve, mások furcsállva, vagy éppen csodálattal a szemükben tekintenek fel a Fő utcai ciszterci templomra, amely immár fehér-szürke színekben pompázik. A változás igen nagy, a narancssárga helyett most itt ez az elegáns összeállítás, ami szinte kivillog a belváros napsugaras miliőjéből.

Az eredményt látva sokakban megfogalmazódik a kérdés: mi sarkalta a tervezőket a változtatásra?

A választ Dékány Sixtus Árpád zirci főapát adta meg:

– A felújítás alapvetően egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma teremtette tavalyi, pályázati lehetőségnek köszönhetően valósulhatott meg, amelyhez mind az apátság, mind az önkormányzat hozzátett valamennyit. Az említett pályázatnak az egyházi örökség védelme a célja, így amellett döntöttünk, hogy ehhez hűek akkor maradunk leginkább, ha megpróbáljuk a templom eredeti színeit visszahozni. – mondta el az FMH-nak a főapát.

A „megpróbálni” ige itt nem véletlen, Lángi József restaurátor ugyanis elmondta, az épület architektonikus elemei – párkányok, stukkók díszek, falpillérek – nem ilyen középszürkék, hanem szinte feketék voltak annak idején.

– Ezt az intenzitást ma már nem tudtuk felvállalni, hiszen a templomnak a belváros többi épületével is harmóniában kell lennie – tette hozzá a szakember, aki arról is mesél, hogy ez a színes utcakép csak a 20. század vívmánya, előtte a legolcsóbb – és legegyszerűbb megoldás is – a fehérre meszelés volt, így nem csodálkoztak, hogy a kutatásaikból az derült ki, hogy a templomhoz hasonlóan, a Hiemer-ház, és a megyei levéltár épülete is jórészt fehér volt.

Más szóval a szín-összeállítás egészen a kezdetekig, azaz 1741-ig visszanyúlik, amikor a templomot építeni kezdték a jezsuiták. A története innentől már elég szövevényes, a rend feloszlatása után a pálosok, majd a német polgárok temploma lett. Ezt követően, 1813-ban került a ciszterci rend birtokába az épület, melyet sárgaszínre festettek a belváros többi épületével együtt.

A főapát elmondta: a templom felújítása egy egészen hosszú folyamat, amely a 80-as években kezdődött a tető, és a 2000-es évek elején folytatódott a belső rész rekonstrukciójával, tavaly pedig a sekrestye született újjá.

– Most a homlokzatot tettük teljes egészében rendbe, a nyílászárókkal és a kőornamentikával együtt, és reméljük, hamarosan a főhajóra és a mellékoltárokra is sort keríthetünk – osztja meg velünk a főapát a terveket.

Az eredeti sötétszürke színt nem tudták felvállalni, hiszen a templomnak a többi, Fő utcai épülettel is harmóniában kell lennie (Fotó: Koppán Viktor)

De nem csak a küllemet tekintve történnek nagy változások, a templommal kapcsolatban, ugyanis három, új harang is gazdagítja ezentúl a templomot.

A legnagyobb – a Szentháromság harang – közel három mázsát nyom, a középső, Szent István harang százhatvan kilót, a legkisebb, a Szent Tamás harang pedig 86 kilós. Mind a három adomány révén kerül templomba, a legsúlyosabbat, illetve a legkisebbet magánszemélyek ajándékozták, míg a középsőt a városi önkormányzat támogatásának köszönheti a templom. A június 6-án, este hat órakor kezdődő szentmise után – mely alkalommal megáldják a homlokzatot – a harangok hetven esztendő után első ízben megszólalnak a toronyban.

– A tornyok a második világháborúban, egészen pontosan 1944-ben kaptak találatot. Akkor azok a harangok lezuhantak és megrepedtek vagy teljesen tönkrementek, közülük egyet, a lélekharangot a mai napig őrizzük a templomban – elevenítette fel a rendház hányattatott sorsát Dékány Sixtus Árpád .

A ciszterci templom ezentúl tehát nem csupán a belváros éke, de annak hangja is lesz, legalábbis a tervek szerint. Az azonban egészen biztos, hogy küllemével új színt visz a város életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!