Székesfehérvár

2014.06.19. 16:55

Égivándorok az oviban

Székesfehérvár - A gyermeki szemnek szinte minden új. Ami felett mi, felnőttek elsiklunk, arra ők rácsodálkoznak és élményként elraktározzák magukban. És mi is rejthetne több titkot, mint az állatok világa?

Sebestyén Lilla

A Palotavárosi Óvoda közel két éve madárbarát intézmény. Olyan hely, ahol a panelban nevelkedett gyerkőcök felfedezhetik a természet csodáit, különös tekintettel a madarak világára. Hogy miért fontos ez, arról Detvay Veronika, az óvoda vezetője mesél nekünk: - Az ennyi idős gyermekek még nagyon érdeklődőek, nyitottak, így fontos, hogy a megfelelő ingerek érjék őket. Az, hogy két éve elnyertük a madárbarát óvoda címet remek, de ettől függetlenül is nagyon oda figyelünk rá, hogy a növendékek felfedezzék a saját környezetüket, hogy később tovább tudják adni a megszerzett tudást.

A madárodú egyik nemrég megtollasodott lakója még azt is hagyta, hogy Detvay Veronika kézbe vegye (Fotó: Koppán Viktor)

- Ez a hely, itt a tó mellett erre különösen alkalmas. Látunk ludakat, sirályokat, tőkésrécét, hattyút és feketerigókat is, megfigyeljük, gondozzuk őket. Télen rengeteg madáretetőt helyezünk ki, és a gyerekek maguk gyúrják bele ahogy ők nevezik a madárpogácsákat. Két éve egy madárodút is kiraktunk, amibe a legnagyobb örömünkre idén egy széncinke pár költözött, és több fióka is kikelt azóta a tojásokból. Ez remek lehetőség arra, hogy a nebulók közelről megfigyeljék, a természet körforgását. Januárban például egy egerészölyv látogatott meg minket és természetéhez híven megtámadta a többi csicsergőt. Megengedtük, hogy a gyerekek az égivándorok életének ezt a jelenetét is végignézték. Hisszük, hogy nem kell ettől óvni őket, ez is az élet része, fontos, hogy ilyet is lássanak - magyarázza Veronika, aki azt is elmondja: A legújabb tervük egy bogárhotel megépítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!