Székesfehérvár

2014.04.09. 17:35

A Fő utcán tilos kerékpározni

Székesfehérvár - Szerdán már ellenőriztek a rendőrjárőrök a Fő utcán, több embert le is szállítottak a kerékpárról. Egyelőre nem bírságolnak, csak figyelmeztetnek: itt tilos a drótszamarazás.

Kocsis Noémi

Az önkormányzat még tavaly szeptemberben hozott rendeletet a történelmi belváros közlekedési rendjének megváltozásáról, amelyben gyalogos zónák kijelölésével korlátozza a kerékpározást. Az érintett területet a Városház tér, a Fő utca, a Kossuth utca beljebb eső része és a Liszt Ferenc utca határolja, ám maga a szabályalkotók is úgy vették észre, e területen továbbra is gyakorlat a kerékpározás, holott azt a gyalogosok, babakocsival közlekedők érdekében kiszorítanák innen. Bár tavaly felvetődött a gondolat, a Fő utcán is lehessen kerékpározni 21 és reggel 9 között, ez nem került be a rendeletbe végül. A kétkerekezők java része ezt nem tudja. Honnan is tudhatnák, amikor alig lehetett róla hallani.

A nem megfelelő kommunikáció érhető tetten a lapunkban szerdán megjelent Fehérvár Plusz című, a Városgondnokság által szerkesztett külön oldalon megjelenteknél is. Az ott dolgozó sajtós kolléga jó szándékúan, mégis szintén hibásan közölte, hogy az érintett utcákon csak azon kerékpárosok közlekednek szabályosan, akik - idézzük - gyalogosként tolják a biciklit a kiegészítő táblák figyelembe vételével reggel 9 órától este 21 óráig. Ilyen időkorlátozás ugyanis nincs a rendeletben, mert az előzetes felvetéssel ellentétben végül mégsem került be a végleges szabályba. Ezt erősíti meg Nagy Zsolt, a közlekedési iroda vezetője is kérésünkre, aki fő szabályként elmondta: a kerékpárosok számára a mindenkori KRESZ is alapvető szabályozást ad. A történelmi belváros burkolata járda, s járdán a KRESZ szerint amúgy is tilos biciklizni.

A területre kihelyezett gyalogos zóna táblákat két helyen egészíti ki időkorlátos tábla. Az egyik a Kossuth utcában, a Táncosnő szobrával egy vonalban állva azt jelzi: az Alexandra könyvesháztól eddig eső zóna 9-től másnap hajnali 5-ig él , azaz megfordítva a kerékpározás csak reggel 5-és 9 között engedélyezett e rövidke szakaszon. Az Árpád fürdőnél a zónahatár eltűnik a Petőfi utcánál pedig már tábla sincs.

Varga Dávid, Takács Máté rendőrjárőrök figyelmeztetik Róth Eriket aki békebeli kerékpárral jár, hozzá illő öltözetben. A fiatalember elmondta, nem tudott a tavaly ősz óta élő rendeletről (Fotó: Koppán Viktor)

A Liszt Ferenc utcában hasonló a helyzet, de ott teljes hosszban él a reggel 5-9-ig engedő szabály. Ezen a kicsit szűkebb területen azonban éppen ekkor érkeznek meg buszokkal a vidékről a megyeszékhelyre dolgozni érkezők, így itt a kora reggeli kerékpározás engedése kissé aggályosnak tűnik mindenesetre az említett 4 órás időtartamban nem tilos.

Szerdán kora délután két rendőrjárőr állította meg az Országalma mellett a drótszamaruk nyergében ülőket. Ám volt, aki után legfeljebb futva indulhattak volna figyelmeztteni, a kerékpárosok majdnem harmada ugyanis nem állt meg a rendőr jelzésére sem, sőt, olyan is volt, aki észre sem vette, hogy ott vannak. (Vagy csak úgy tett.) Kérdésünkre, mikortól váltja fel a most még jó szándékú figyelmeztetést a tényleges büntetés közigazgatási bírságként a nem kevés 30 ezer forint kiszabása Juhász Károly rendőr őrnagy, szóvivő elmondta, három hétig tart legfeljebb a türelmi időszak. Ez alatt minden érintettől elvárható, hogy értesüljön a szabályról és elkezdje betartani azt.

A teljes tiltásnak sok ellenzője van és legalább annyi támogatója. Az aktív kerékpárosok diszkriminatívnak érzik, hogy néhány notórius száguldozó miatt a rendesen kétkerekezők sem ülhetnek járművükre. A kisgyermekesek azonban üdvözlik, mert sokuk tudna beszámolni már megtapasztalt veszélyhelyzetről. Igazságot tenni nehéz, a témát viszont folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!