Székesfehérvár

2014.01.25. 19:19

Amikor a szerelem győzedelmeskedett a bürokrácián

Minden város kedves színfoltja az úgynevezett szerelmesek lakatfala, Fehérváron is van ilyen, nem is egy. A másodiknak, az újabbnak is megvan a maga története...

Kocsis Noémi

Ha idegen városban járunk, szinte minden esetben lefotózzuk a temérdek lakattal ellátott szerelmesek falát, kerítését, szikláját, s visszük haza kedves emlékként, még akkor is, ha nekünk magunknak fikarcnyi közünk sincs az adott helyhez, mert nem ott leltünk párra valamikor.

Ezek a lakatfalak mégis olyan, szinte megmagyarázhatatlan pozitív életérzést keltenek bennünk, hogy mint zarándokhelyet közelítjük meg ezeket s olvassuk jóleső érzéssel a mások által hagyott érzelmes feliratokat. Így van ez többek között Miskolcon, Győrben és persze Székesfehérváron is, ahol sok éve áll a történelmi belváros egyik utcájában, egy félreeső kis szegletben, két házsarok találkozásánál ez a lakatfal.

A rácsozat felirata önmagáért beszél. A szerelemfára párok, de szülők-gyermekek, barátok is felaggatták már lakatjaikat, tábláikat (fotó: Kocsis Noémi)

Novemberben egy újabbal gazdagodott a város, közelebbről annak védett platánfasorral büszkélkedő Gyümölcs utcája, amelyben a Hotel Platán áll. Ennek vezetői, munkatársai határozták el, emléket állítanak valamiképpen a szerető szíveknek, s az egyik platánfán el is helyeztek egy láncot, amelyre a szerelmesek lakatjaikat akaszthatták. Csakhogy valaki az utcából feljelentette őket, így a lakatlánc lekerült a fáról, a hotel előtt álló rácsozatra pedig közel egy évet kellett várniuk, míg minden engedélyt megszerezhettek hozzá – mesélte el a hotel vezetője, Szigony Ágnes.

Ahogy a mesében is, a szerelem azonban a bürokrácián is felülkerekedett: a szemközti kollégiumból a diákok, a hotel vendégei, de mások is (párok, de családok is) otthagyták már kedves feliratú, a hotel személyzete által gondozott fa táblácskáikat, heves érzelmeik bizonyítékát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!