Székesfehérvár

2013.12.02. 19:12

70 ukrán család lakik Székesfehérváron

Székesfehérvár - Kevesen gondolnák, de hetven ukrán család él Fehérváron. Ők is létrehozták önkormányzatukat.

Tribolt Lajos

Az önkormányzatoknak minden évben közmeghallgatást kell hirdetni. Így van ez a kisebbségi önkormányzatok esetében is. Hétfőre a székesfehérvári Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatása volt meghirdetve, de egyúttal elnökségi ülést is tartottak. A négytagú testületet Mátyás Usztina elnök vezeti.

Általában a kisebbségi önkormányzatok közmeghallgatásai iránt kicsi az érdeklődés. Most is így volt az ukránoknál. Volt idő, hogy az elnököt arról faggassam, hogyan került Magyarországra. Elmondta, hogy nővérként dolgozott a szovjet katonai kórházban. Egy magyar katonatiszthez ment feleségül és itt maradt. Mikor az országba érkezett, még egy szót sem tudott magyarul, hiszen Ukrajnának olyan részéről érkezett, ahol magyarok nem éltek. Oroszul is tud persze, hiszen a kórházi munkaája idején azon a nyelven kellett beszélnie, az ukránt nem vették jónéven a felettesei.

Úgy számolják, hogy ma mintegy 70 ukrán család lakik Székesfehérváron. A nemzetiségi önkormányzat főleg kulturális programokkal segíti a nyelvükhöz, kultúrájukhoz kötődés megmaradását. Feljárnak a fővárosba is, ahol még gazdagabb az ukrán programkínálat.

Usztina fotókat mutatott arról a legutóbbi kirándulásról, amikor Tihanyban megkoszorúzták I. András és felesége Anasztázia szobrát. A királyné egy ruszin király lánya volt. A király pár nevéhez kötődik a tihanyi apátság megalapítása. Újabb fényképek a lecsófesztiválon fellépő ukrán csoportot mutatják. Megtudom azt is, hogy december 14-én 17 órakor a fehérvári adventi műsorban 25 tagú ukrán csoport lép fel, kórusműveket adnak majd elő.

Az önkormányzat apró szobája sarkában mindkét falat átszúrja egy cső, de körülötte nincs eldolgozva a fal. Az elnökasszony erről is tárgyalt a jelenlévő Török Ferencné Hollósi Sára önkormányzati munkatárssal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!