Székesfehérvár

2013.10.19. 16:43

A hal ünnepe Székesfehérváron

Székesfehérvár - Szombaton először rendezték meg Székesfehérváron az első Fehérvári Halünnepet.

Tihanyi Tamás

Sokat beszélünk manapság arról, hogy méltatlanul kevéssé becsüljük meg hazánkban az édesvízi halat, és az ehhez kapcsolódó gasztronómiát. A nemrégiben megújult irányítású Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) ezért elhatározta, hogy hagyományteremtő céllal, a várossal összefogva megrendezi az első Fehérvári Halünnepet.

Az ideális helyszín adott volt a Palotavárosban, a horgásztavak melletti parkban, ahol félszáz főző- és sütőcsapat készített halászlevet és más halétket. A tavak partján pedig horgászversenyek voltak, a HOFESZ mellett a „kéklámpásosok", azaz a mentősök, a tűzoltók és a rendőrök is próbára tehették szerencséjüket és türelmüket szombaton. A szervezők ugyanis azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a halételek mellett  magát a horgászatot is népszerűsítik, ennek érdekében felszereléssel várták a fiatalokat a halünnepre. Nagy Attila horgász világbajnok, a HOFESZ új elnöke elmondta: ha csak néhány ifjút sikerül elcsábítaniuk a számítógép mellől a vízpartra, a természetbe, máris megérte a próbálkozást. Ennél azonban sokkal többen voltak a jelentkezők, az ötlet hatalmas sikert aratott. Mint ahogyan az egész rendezvény hangulata jövőre folytatásért kiált – erre ígéretet is tettek a lelkes, estére elfáradt szervezők.  A halászléfőző versenyt a Fehérvár és környéke csapata nyerte a Halbarátok Sporthorgász Egyesület és az István Király Általános Iskola együttese előtt. A legfinomabb halétket, egy thai currys pontyot a fehérvári Sziksz Péter készítette el, második a dégi Park-tó csapata lett egy busapaprikás ponttyal, a harmadik helyen Surányi Orsolya végzett a Nádor titka elnevezésű káposztás pontyétellel. A legszebb terítéknek járó különdíjat a kormányhivatal csapata érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!