Székesfehérvár

2013.04.21. 18:49

Találkozók a zene jegyében

Két rangos zenei eseménynek is otthont adott az elmúlt napokban Székesfehérvár.

B. Kiss László

A kamarazenei versenynek a Hermann, az énekkarok találkozójának a Kodály iskola volt a házigazdája.    Harminckét iskola, ötvenhét kamarazenei csoportja vett részt a 12. alkalommal megrendezett országos Alba Regia Kamarazenei Versenyen, melynek szombat délelőtt tartották az ünnepélyes eredményhirdetését és gálakoncertjét.

 


 



A három napos rendezvény záróakkordjára a Szent István teremben került sor, ahol a résztvevőket Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is köszöntette. A zsűri elnöke, a kiváló hegedűművész,   Szabadi Vilmos értékelő beszédében   méltatta a verseny színvonalát és kijelentette: krízis van, de nem a fejekben. Az igazi kihívást nem a három perces, ugyanabban a hangnemben írott  dal jelenti, hanem például az, amelyet Bartók szerzett.

Xu Qian, a házigazda Hermann iskola növendéke a zsűrielnökkel (Fotó: Koppán Viktor)

Majd ezt követően a zsúfolásig telt terem hallgatósága előtt  a zeneművész negyedmillió forintos felajánlást tett egy, a versennyel kapcsolatos dvd kiadásához történő hozzájárulásként. A verseny házigazdája a fehérvári Hermann László zeneművészeti szakközépiskola  volt. A gálán számos díjat, jutalmat osztottak ki, több korcsoportban.  A házigazdák első helyezést szereztek az A kategóriában Fóris Zsófia és Rácz Lajos Manassé révén.

 



A tehetséges gyerekek felkészítő tanárai Sziklási Szilvia és Kovács Éva Mária voltak.Vasárnap délelőtt tartották a VIII. Fehérvári ÉnekOrszágos Ifjúsági Énekkari Találkozó záróünnepségét a Vodafon csarnokban. A négy napos rendezvény házigazdája a Kodály Zoltán iskola és  gimnázium  volt, a találkozóról az ország több pontjáról érkeztek énekkarok. Valamennyi kórus díszoklevélben részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!