Székesfehérvár

2013.04.17. 15:15

Humán ágak bűvkörében a Hétvezérben

Székesfehérvár - Negyedik éve rendezik meg a Humán Hetet a Hétvezér Általános Iskolában. A rendezvény mindig a költészet napjának hetében indul.

Sebestyén Lilla

Az eseményen a főszerep a kortárs irodalomé, mert a tantervben sokszor nincs idő idáig eljutni. A hét programjai között eddig szerepelt már a Művész Kávézó, ahol  elismert művészekkel beszélgethetnek a diákok. Idén Máhr Dániel és Jeszenszky Márton, a Zombori együttes tagjai voltak a vendégek.

Ezen kívül kézműves foglalkozások, táncház, filmvetítés, valamint nyelvi vetélkedő, történelmi kincskeresés is helyet kap a programok között, hiszen nem csak az irodalom, hanem a többi humán terület is képviselteti magát. A legnagyobb hangsúlyt azonban az irodalmi vetélkedők kapják. Kedden az 5-6. évfolyamosoknak, szerdán a 3-4., csütörtökön pedig a 7-8. osztályosoknak rendeztek, rendeznek versenyt.

Horváth Dóra, Nagy Gergő, Szilasi Nóra és Mányoky Réka  irodalmi vetélkedőn versenyeztek kedden (Fotó: Lovász Lilla)

A felsősök  feladatlapjainak kérdései  Rejtő Jenő: A tizennégy karátos autó című regénye, az alsósoké Lázár Ervin: Berzsián és Dideki című műve köré szerveződnek. A gyerekeknek természetesen előzetesen el kellett olvasniuk a műveket, majd négy fős csapatokba rendeződve indulhattak a megmérettetésen.  A szervező javaslatára  esett a választásunk ezekre a művekre, mert eseménydúsak, valamint nem szerepelnek a kötelező olvasmányok között, így a gyerekek talán nagyobb kedvvel veszik őket a kezükbe - mondta  érdeklődésünkre Hajnal Nikolett, az iskola magyar szakos pedagógusa. Remélhetőleg így talán sikerül az olvasást jobban megszerettetnünk a diáksággal - tette hozzá Varga Zsuzsanna, szervező.


A hét keretében Czinki Ferenc, író és kritikus is ellátogatott az iskolába, egy rendhagyó irodalomóra erejéig, hogy a költészet és kommunikáció új közlési felületeiről,  az internet és e-mail  használatról beszélgessen a diákokkal. Az óra keretében szó esett Varró Dánielről és az sms verseiről, illetve a  költészet változásairól.

Szerencsére a tanulók minden évben nagyon élvezik a Humán Hetet, hiszen egyre többen  vesznek benne  részt - hangsúlyozta a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!