Székesfehérvár

2013.02.25. 20:53

Pali és a hangok - a fiatalember esélyt szeretne kapni

Székesfehérvár - Horváth Pálról írtunk néhány éve már, mikor a csupamosoly fiatalember Esély-órákon mesélt a diákoknak: milyen is egy fogyatékossággal élni?

Kocsis Noémi

Kis tetőtéri szobájában, a Viktória Rehabilitációs Központban a legszívesebben zenét hallgat és énekelget Horváth Pali, a farkastorokkal született és ezért némi nehézséggel megérthető fiatalember. Az intézményben kertészként dolgozó Pali nagyon sajnálja, hogy az Esélyek háza bezárásával megszűnt az Esély-órák sorozat is, mert nagyon szerette: soha egyetlen rossz megjegyzést sem kapott az iskolásoktól, akiknek ezeken a szervezett foglalkozásokon elmesélte, milyen az élete fogyatékkal élőként, egyfajta kommunikációs csudabogárként. Pali szavait akkor  a nyitott farkastorok miatt  még igencsak nehéz volt megérteni. Szerencsére kiderült, mégis műthető, ez év végén meg is történt, azóta még inkább kinyílt számára a világ.

- Ez korábban sosem volt, hogy a boltban kérek felvágottat és nem kérdeznek vissza egyből, hanem megkapom, amit kértem - meséli lelkesen Pali a fejleményeket. Tovább is fejlődhetne, logopédushoz kell járnia ugyanis, de ezt  a műtéttel ellentétben  a társadalombiztosítás az ő esetében nem téríti, a foglalkozás-sorozat előre látható összköltségét pedig (Kb. 100 ezer forintot) Pali nem tudja vállalni. Reméli, akad esetleg támogató. Mert neki minden vágya, hogy énekelhessen - egyszer talán stúdióban egy felvételt is készíthessen -, de ahhoz egyszerűen muszáj tisztán kimondania az „sz” hangot. Az érzelmes és szívhez szóló dalokat szereti, azokban pedig mindenhol ott szerepel a szeretlek szó...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!