Székesfehérvár

2013.02.19. 11:54

Értékeltek az Összhaderőnemi Parancsnokságon

Elkészült a következő tíz évre szóló Stratégiai Terv, és a benne foglalt forrásprognózis.

Tihanyi Tamás

Vargha Tamás, a honvédelmi minisztérium államtitkára, Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Domján László vezérőrnagy, az ÖHP parancsnoka is részt vett az Összhaderőnemi Parancsnokság éves értekezletén. A Magyar Honvédség évértékelő és feladatszabó értekezletén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott beszédet, amelyben mérleget vont az elmúlt esztendőről és meghatározta, milyen tennivalók várnak katonáinkra.

Az alábbiakban ezt foglaljuk össze. A 2013-as esztendő is rendkívül feszes és takarékos gazdálkodást követel meg a honvédelmi terület minden szereplőjétől. Az ehhez szükséges mozgástér megszerzése érdekében a költségvetés egy részét ismét zárolják. Rövid távon meg kell őrizni katonai képességeinket, hosszú távú feladat lesz lépésről lépésre lecserélni a kifutott fegyverzetet és felszerelést, lecserélni modern, korszerű egyenruhára a jelenlegit.

Hosszú távon a cél: vissza kell nyerni mindazon képességeket, amelyekre a magyar haza fegyveres védelméhez szükség lehet. Tavaly megerősítettük azt a képességet, amely a hazai légtér biztosításáért felel. A medinai radartorony felépült, amiben rövidesen megkezdi munkáját a harmadik 3D radar, s ezzel teljes lesz a hazánk légterét őrző korszerű radarháló. Megerősödött legmodernebb fegyverrendszerünk, a Gripen.

A szerződés módosításával a következő tíz évben fele annyiba kerül majd, mint az első tíz esztendőben. Tavaly először sikerült kirepülni a szerződésben rögzített időt, és mind a 14 gép 2012-ben először volt egyszerre a levegőben. Pilótáinknak élesben is bizonyítaniuk kellett: hatszor kellett a Gripeneket emelni.

A következő év egyik feladata a PRT hazatelepítése és ezzel egy időben az afganisztáni misszió átalakítása lesz. A továbbiakban is fontos feladat jut a Katonai Tanácsadó Csoportnak az afgán csapatok kiképzésében. Vélhetően egy újabb turnusra elvállaljuk a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét. Meg kell őrizni és a honvédség tudásának részévé kell tenni a tapasztalatokat, melyeket az elmúlt tíz év küzdelme az afgán misszióban megtermett. Idén is rendkívül fontos a balkáni szerepvállalás, a határaink közvetlen közelében zajló békemissziókban való részvétel.

Jelenlétünket rugalmasan, a kihívásoknak megfelelően erősítjük meg. Hasonlóan nagy felelősséggel járó megbízatás a Baltikum és minden bizonnyal Szlovénia légterének védelmében történő szerepvállalás. Megkezdődött a Hadik-terv végrehajtása, ez évről évre több magyar munkahelyet teremthet, egyre több és jobb termékkel szolgálhatja ki a honvédség fegyverzeti és felszerelési igényeit. A HM EI Zrt. által előállított világszabadalom, a víztisztító technológia rövidesen egész országrészek számára ad az uniós szabványnak megfelelő tiszta ivóvizet. Jelenleg az Összhaderőnemi Parancsnokság irányításával több, mint 150 településen mintegy 400 ezer embernek biztosítják a jó vízellátást. Idén kell megvalósítani a rendszerváltoztatás óta a második nagy képességfejlesztést, a nemzeti helikopter képesség megerősítését.

Az Önkéntes Tartalékos Rendszer 2012 végén 4300 főt számlált, a rendszer teljes kiépítése folytatódik: 2014-re el kívánják érni a 8 ezres létszámot. Siker a pákozdi Katonai Emlékpark folyamatos fejlesztése. A Katonasuli programban több, mint negyven középiskola vesz részt országszerte. Új kezdeményezést indítanak útjára Honvédelmi Kötelék néven. Ez szövetséget és közös munkát jelent a kölcsönös előnyök mentén azokkal a civil szervezetekkel és sportegyesületekkel, amelyek tevékenysége valahogyan a honvédelemhez kapcsolódhat.

Elhangzott: nemrégiben felmérés készült a kormány honvédelmi politikájáról, ez alapján a választ adók 13 százaléka volt elégedetlen a teljesítménnyel, azaz 3,1 százalék buktatna a képzeletbeli vizsgán. Ettől még rendkívül nehéz évnek néz elébe a sereg. Keretes anyag: Ennyiből gazdálkodhat a honvédség Elkészült a következő tíz évre szóló Stratégiai Terv, és a benne foglalt forrásprognózis. Ez rögzíti: a kormány 2015-ig garantálja a katonai költségvetés összegének szinten tartását, ezt követően pedig évente a GDP 0,1 százalékával növeli azt. A kormány 2013-ban túl megy a tervben rögzített vállalásán: hozzávetőlegesen 3 százalékkal, több mint 7 milliárd forinttal emeli a honvédelmi költségvetés összegét 2012-hez képest. A költségvetés kiadási főösszege 2013-ban tehát 241 milliárd 367 millió forint, a GDP 0,8 százaléka lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!